Читај ми!

Donfrid: Srbija je na pravoj strani istorije, jasan stav o sankcijama Rusiji

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid ocenila je da je Srbija na pravoj strani istorije i da je stavom i glasanjem u Ujedinjenim nacijama (UN) jasno osudila akcije Rusije u Ukrajini.

Karen Donfrid je u izjavi za Fonet rekla da je jasna pozicija Srbije prema sankcijama koje su uvedene Rusiji.

"Jasna je pozicija Srbije prema sankcijama koje su uvedene Rusiji, ali nastavljamo da ohrabrujemo vlasti u Beogradu da preduzmu aktivnosti kojima će napredovati na evroatlantskom putu", naglasila je Karen Donfrid.

Kako je objasnila, to uključuje i usaglašavanje sa aktivnostima Evropske unije (EU) u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Prema njenim rečima, napad Rusije 24. februara je podstakao mnoge u svetu da podrže Ukrajinu i "jasno daju do znanja da ničim isporovocirana i brutalna invazija mora biti zaustavljena".

Ključni deo toga su sankcije koje sprovodi više od 40 zemalja širom sveta, podsetila je Donfridova, navodeći da SAD ohrabruju Srbiju da uvede sankcije.

Ona je istakla da Vašington sarađuje sa Srbijom i želi da pomogne Beogradu da ojača svoju dugoročnu energetsku bezbednost, uključujući energetsku efikasnost i zalihe.

Uz ocenu da je hitna energetska diverzifikacija vrlo važan problem za ceo svet, Donfridova je predočila da Moskva koristi energetsku zavisnost mnogih zemalja od ruskih energenata.

Kako je istakla, SAD zato razumeju zabrinutost Srbije i rade sa partnerima u Beogradu da bi pomogle.

Navela je i da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da veruju da Beograd i Priština moraju pod "hitno, aktivno i konstruktivno" da se angažuju u dijalogu koji treba da dovede do "sporazuma baziranog na međusobnom priznanju".

"Angažovanje u dijalogu, pod okriljem Evropske unije (EU), potrebno je sve dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između 'ova dva suseda'", istakla je Donfridova i napomenula da bi rezultat trebalo da bude međusobno priznanje.
четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво