Читај ми!

Petković: Međunarodna zajednica da natera Prištinu da formira ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu da se "uzme u pamet" i izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština. Ukoliko ne ispuni sve ono što je dogovorom u Briselu potpisano, može da bude kasno i možemo otići u "provaliju sa nesagledivim posledicama", ističe Petković. Napominje da Priština planira da u Sporazumu o nestalima ubaci formulaciju "prinudno nestali", čime želi da zakoči pregovore o ovom pitanju.

Petar Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije podsetio da su prošla 3.364 dana kako ZSO nije formirana.

U obraćanju novinarima istakao je da je ZSO treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava srpskog naroda na KiM, s obzirom na to da tih prava, ističe, danas nema.

Naveo je i da se svakog dana može videti da se jednostranim potezima Prištine i Aljbina Kurtija ljudska prava srpskog naroda na KiM sužavaju i gaze – prava na glasanje, prava slobode kretanja...

"Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici jer se obraćamo pre svega njima, predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno najmoćnijim državama Zapada zato što su oni ti koji mogu da formiraju ZSO, zato što jedino njihov pritisak može da nas pomeri korak napred kako bi neko konačno naterao Prištinu da ispuni svoje obaveze", rekao je Petković.

Ukazao je na to da najnovijim jednostanim potezima da se ukinu srpske lične karte i izvrši preregistracija srpskih registarskih tablica, Kurti na sve načine želi da uvede srpski narod na severu KiM u rat.

"Termin 'prinudno nestali' apsolutno neprihvatljiv"

Petković je istakao da je za Srbiju pitanje nestalih osoba visokohumanitarno pitanje, a ne političko, dok su, kako kaže, političarima u Prištini "puna usta" te teme, a kada treba da se uradi nešto konkretno i ispune zahtevi Beograda da se istraže lokacije za koje postoje osnovane sumnje da skrivaju posmrtne ostatke Srba – u Prištini je potpuni tajac.

Na pitanje da prokomentariše to što Priština u Sporazumu o nestalima planira da ubaci formulaciju "prinudno nestali" i time direktno Srbiju otpuži za zločine, Petković je rekao da je termin "prinudno nestali" apsolutno neprihvatljiv i da Priština tim terminom želi da zakoči dogovore i pregovore o nestalima.

Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da sva incijativa da dođe do dogovora o nestalima sa Prištinom dolazi od Beograda.

"Mi smo inicirali tu temu, mi smo inicirali da dođe do teksta sporazuma i istražili sve 23 lokacije za koje je zahtev podnela Priština i time pokazali da je pitanje nestalih osoba za nas visokohumanitarno pitanje, a ne političko", rekao je Petković.

Naveo je da se do teksta sporazuma došlo pre nego što je "Aljbin Kurti jednostrano doneo odluku da ukine srpske registarske tablice i lične karte".

"Došli smo do teksta sporazuma koji je za nas bio prihvatljiv jer nemamo problem s tom temom, a onda kada je taj tekst već bio prihvatljiv i Evropskoj uniji i svim učesnicima u procesu pronalaska nestalih osoba, odjednom Priština dolazi sa novom formulacijom gde je želela da ubaci dodatno pored termina nestale osobe i prinudni nestanak", rekao je Petković.

"Formulacija bi mogla da se upotrebi protiv Beograda" 

Istakao je da je Priština time htela da izvrši pritisak ne bi li kasnije iskoristila taj dokument za možda navodno nekakve nove procese protiv Beograda.

"Jer, upravo ta formulacija 'prinudni nestanak' jeste pravna kategorija koja je jasno definisana i u posebnoj konvenciji UN o zaštiti od prisilnog nestanka gde se isključivo javlja odgovornost države i državnih organa za prisilni nestanak", rekao je Petković.

Kako je dodao, mislili su da nas "navuku" da se složimo sa takvim dokumentom pa da navodno Beograd bude okrivljen za sve nestale na prostoru KiM, uključujući i Srbe.

"A gde je OVK? Šta se dešava sa tom terorističkom organizacijom koja je najodgovornija za nestanak, ubijanje mnogih?", upitao je Petković i dodao da to povrđuje i Specijalni sud u Hagu s obzirom na to da se najvišim čelnicima OVK danas sudi u Hagu zbog ratnih zločina.

O namerama za članstvo u NATO-u

Na pitanje da prokomentariše to što je Priština usvojila Strategiju bezbednosti do 2027. godine sa ciljem punopravnog članstva u NATO-u, Petković je rekao da to nije ništa novo i da je Priština i ranije usvajala dokumente koji su direktno bili upereni protiv srpskog naroda na KiM, ali i Beograda.

"Ovo je samo pokazatelj da oni to očigledno rade u dosluhu sa svojim mentorima na Zapadu koji ih podržavaju u tome da Priština postane članica i Saveta Evrope i NATO-a...", rekao je Petković.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da imamo i petu državu koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, osim onih 18 iz prethodnog perioda.

Petković je istakao da će Srbija nastaviti svoju diplomatsku borbu, da će se boriti za interese srpskog naroda na KiM i činiti apsolutno sve da čuva mir i stabilnost.

"Neka svi dobro znaju da nećemo nemo da posmatramo dok bi neko želeo da nas kuva kao žabu u loncu. Taj film neće gledati jer mi na čelu imamo predsednika Vučića koji se zaista lavovski bori za interese našeg naroda na KiM, ali i za mir i stabilnost na podruju celog Zapadnog Balkana", podvukao je Petković.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво