Читај ми!

Kurti o nacrtu bezbednosne strategije: Tražićemo članstvo u NATO-u i EU

Prištinske vlasti usvojile nacrt bezbednosne strategije za period do 2027. godine. Kao glavni cilj navode članstvo u NATO, a kao izazov "potpuno integrisanje" severa KiM.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je nacrt strategije izrađen u saradnji i bliskoj konsultaciji sa svim institucijama, a posebno sa onima iz oblasti bezbednosti.

"Prošla je proces internih i eksternih konsultacija, uključujući i predstavništva zemalja Kvinte i drugih prijateljskih zemalja", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, strateški cilj "Kosova je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji kao preduslovi za bezbednost i održivi razvoj".

"U tom pravcu, Kosovo će se prijaviti za program partnerstva za mir i članstvo u Jadranskoj povelji kao i za druge regionalne bezbednosne mehanizme. Istovremeno, Kosovo će aplicirati za status kandidata i sprovesti neophodne reforme za integraciju u Evropsku uniju", rekao je Kurti.

Nacrt strategije bi trebalo da prođe skupštinsku proceduru, a mediji navode da je to druga bezbednosna strategija prištinskih vlasti od jednostranog proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008. godine.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво