Читај ми!

Srbija, balansiranje i evroatlantska zajednica – alternativno jedinstvo sa Zapadom

Konferencija o mestu Srbije u evroatlantskoj zajednici održana je u zgradi Skupštine Srbije. Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač zahvalio je Srbiji što prihvata izbeglice iz njegove zemlje, ali je i poziva da se pridruži sankcijama Rusiji. Pozicija Beograda jasna je od prvog dana, a zasnovana na poštovanju međunarodnog prava, podseća Ivica Dačić predsednik parlamenta. Politikolozi vide balansiranje Srbije u "alternativnom jedinstvu" sa Zapadom.

Evroatlansku zajednicu, čulo se na skupu u Skupštini Srbije treba tumačiti šire od NATO saveza i trenutnih članica. Pozicija Srbije je složena, s jedne strane dražava je osudila rusku agresiju u UN, a sa druge strane nije se pridržila sankcijama.

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz kaže da je Srbiji civilizacijski mesto u NATO-u.

"Kroz celu istoriju Srbija se borila za to i za svoju poziciju u tom svetu. Ova konferencija treba da pošalje i poruku da je neutralna pozicija nemoguća posle rata u Ukrajini", smatra Šormaz.

Zbog trenutnih okolnosti, na skupu je govorio i ambasador Ukrajine u Srbiji.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač pozvao je Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

"Ukrajina boreći se protiv ruske agresije ne brani samo svoju teritoriju, već demokratske vrednosti, slobodu i budućnost cele Evrope", dodao je Tolkač.

Ivica Dačić, odlazeći predsednik Narodne skupštine naglašava da pozicija Beograda u vezi sa ratom u Ukrajini je jasna i nepromenjena od prvog dana.

"Zasnovana je na poštovanju principa međunarodnog prava. Ma koliko da ti principi danas nisu na ceni, mi ih se čvrsto držimo. Nemamo drugi izbor zato što i za svoje otvoreno pitanje od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, a to je pitanje Kosova i Metohije, imamo uporište u međunarodnom pravu i od njega ne odustajemo", napominje Dačić.

Trenutnu politiku tzv. balansiranja, politikolozi vide kao pokušaj Srbije da izgradi autentičnu poziciju – neku vrstu, kažu, alternativnog jedinstva sa Zapadom.

"Ako pogledamo trenutnu situaciju u našoj zemlji i regionu dve ključne oblasti su infrastruktura i energetika", kaže politikolog Miloš Nikolić Libek.

"I u tom smislu ako pogledate odnose sa ključnom zemljom EAZ a to je SAD, Srbija tu gradi začetke tog odnosa imlai smo mogućnosti da čujem najave na tom polju na polju infrastrukture izgradnju moravskog koridora", ocenjuje Nikolić.

Nikolić podseća i na izjavu ambasadora Sjedinjenih država u Srbiji - suština nezavisnosti jedne zemlje u narednom periodu biće energetska nezavisnost. U tom kontekstu, kaže, pozicija Srbije u evroatlanskoj zajednici može da se strateško partnerski učvrsti i da nađemo zajednički interes.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво