Читај ми!

Stano: Priština ima pravo da ukine KM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je specijaln predstavnik Miroslav Lajčak razgovaro i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U pisanoj izjavi za Tanjug portparol EU je rekaoda "prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice".

"Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo", navodi Stano .

Dodaje da je "važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena", te da se on "priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom".

"Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja", poručio je Stano.

Stano je u ime EU ponovio poziv "obema stranama" da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

"EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju", zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво