Читај ми!

Prijem u Ambasadi SAD, Hil poručuje: Želimo da budemo prijatelji Srbiji

SAD žele da budu prijatelji i partneri i, u zavisnosti od opredeljenja Srbije u budućnosti - saveznici, poručio je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD.

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora na Dedinju obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti, zajedno sa suprugom Džuli.

Usledilo je intoniranje himni SAD i Srbije, koje su prošle godine obeležile 140 godina diplomatskih odnosa.

U obraćanju zvanicama, ambasador Hil poručio je da SAD žele da budu prijatelji i partneri Srbiji i, u zavisnosti od opredeljenja Srbije u budućnosti - saveznici.

"Naši prijatelji u Srbiji želimo da vas bolje razumemo i da slušanju posvetimo bar isto onoliko vremena kao i pričanju. Radujemo se izgradnji dugotrajnih odnosa zasnovanih na vrednostima koje su nam zajedničke i na zajedničkim interesima. Želimo da budemo prijatelji, želimo da budemo partneri i, u zavisnosti od vaših opredeljenja u budućnosti, želimo da budemo saveznici", rekao je Hil. 

Primetio je činjenicu da nas Atlantski okean ne razdvaja nego spaja i poručio da treba da budemo tolerantni prema onome u čemu se razlikujemo, da prosvećeno i otvorenog uma prevazilazimo predubeđenja iz prošlosti i, najbitnije, da gledamo napred.

Naglasio je da Dani državnosti obično označavaju neki datum važan za osnivanje države, a da je to u slučaju SAD 4. jul 1776. kada je u Filadelfiji pre 246 godina potpisana Deklaracije o nezavisnosti.

Istakao je da je Deklaracija o nezavisnosti uvela koncept ljudskih prava koja je nemoguće oduzeti jer smo sa njima rođeni.

"Demokratija iz naroda, od naroda, za narod je danas na udaru u mnogim zemljama. Nažalost, takav je svet u kojem živimo. A od onog vrelog letnjeg dana u Filadelfiji pre skoro dva i po veka i SAD su pravile greške, ali nema sumnje i da smo neke stvari uradili kako valja. Za milione ljudi na ovoj planeti mi smo u stvari postali svetionik slobode, inspiracija i izvor spokojstva i mudrosti, pa i rešavanja problema. Nije lako ispuniti takva očekivanja niti smo mi baš izabrali tu ulogu", rekao je ambasador.

Sve prisutne je pozvao da nazdrave zajedničkoj srpsko-američkoj budućnosti.

Proslavi prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik skupštine Ivica Dačić, patrijarh Porfirije.

Među ostalim zvanicama su i ministarke Maja Gojković, Gordana Čomić, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, kao i ministri Nenad Popović, Nebojša Stefanović, Siniša Mali, zatim direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici institucija, verskih zajednica, opozicije, diplomatskog kora...

Inače, ovo je prvi prijem za Dan nezavisnosti koji organizuje ambasador Hil koji je u Srbiju stigao pre tri meseca. 

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво