Читај ми!

Petković sa Lajčakom: Beograd dosledno opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju se navodi da je "Petković Lajčaky vrlo otvoreno preneo stav Beograda po pitanju najnovije situacije na Kosovu i Metohiji, izazvane jučerašnjim jednostranim odlukama Privremenih institucija u Prištini, u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama".

Dodaje se da je Petković istakao da je nedavno usvajanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo očekivanja da se radi o velikom koraku koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom ostalih sporazuma, pre svega sa aktivnostima za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Umesto toga, dobili smo novu krizu koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona", upozorio je Petković.

"Nakon jučerašnjih događaja Priština je dijalog dovela do ruba provalije i sve je izvesnije da su postignuti sporazumi u Briselu potpuno obesmišljeni. Posebnu zabrinutost Beograda izaziva nereagovanje međunarodne zajednice, koja nemo posmatra poteze albanskih političara, koji vode ka destabilizaciji prilika na terenu i opasnosti od izbijanja sukoba, koje Priština očigledno želi", rekao je Petković.

"Ono što je jasno to je da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani, naprotiv, danas su odlučniji više nego ikada pre, da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilje. Najnovijim potezima, Priština je odnose sa Beogradom dovela do tačke ključanja", rekao je Petar Petković.

U saopštenju se ističe da je Petković podsetio da je Beograd dosledno opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu i stvaranje prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga i da će taj stav zadržati i dalje, ali da je izvesno da je Priština izabrala drugi i drugačiji put.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво