Читај ми!

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Odluke iz Prištine donete da se proteraju Srbi sa KiM, da se napravi nova Oluja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da su odluke Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama usmerene na proterivanje Srba sa severa KiM i da se napravi nova Oluja. Jasno je da nema dijaloga i razgovora, naglasio je Vučić. Predsednik je napomenuo da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova.

Обраћање председника Александра Вучића

"Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају"

Председник Вучић каже да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли се Курти кандидује за новог Володимира Зеленског.

"Курти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају", рекаоје Вучић.

Како каже, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.

"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је Вучић.

Вучић: Наш одговор биће трезвен али убитачан, нећемо никакве војне акције да предузимамо

Вучић је рекао да ће ово бити интересантно лето и јесен. "Мене интересују они што диригују све ово, молим их да своју ароганцију мало спусте", напоменуо је Вучић.

"Ја као председник могу да кажем да можда немамо више куд, 10 година се боримо да пронађемо компромисно решење, али компромис нико неће, само гледају како да протерају наш народ", нагласио је.

Додао је да ће одговор Београда бити трезвен, али убитачан и истинит, и нећемо никакве војне акције да предузимамо и молимо да не дирају наш народ и да не одузимају њихову имовину.

"Рекао сам им све, није проблем што мисле да смо ми много глупи, него што мисле да су они много паметни", истакао је Вучић и напоменуо да после конференције за медије наставља разговоре са Лајчаком.

"Када се помене Резолуција 1244, многи гледају у даљину"

Председник Србије каже да кад се говори о Украјини, свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Резолуција 1244, многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради.

"Овде је јасно да нема дијалога и разговора. Биће много проблема. Увек ћемо гледати да сачувамо мир, али други то не желе, не само Албанци са Косова него и њихови ментори", рекао је Вучић.

"Планирају општи напад на север Косова, најкасније 1. октобра"

Вучић је рекао да је после подне разговарао са представницима Српске листе и истакао да представници нашег народа неће више да трпе насиље Приштине, која за све одлуке има подршку представника Квинте.

"Неће више то да трпе, једноставно неће више да трпе упаде специјалних јединица на север. Неће", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Како је истакао, рок који је Приштина одредила за одлуку о таблицама је 30. септембар, што, истиче, значи да Приштина планира општи напад на север најкасније до 1. октобра, како год га назвали.

"И то грађани треба да знају и да знају да су Албанце са КиМ подржали представници Квинте", нагласио је председник Србије.

"Годинама трпимо лажи представника Квинте"

"Годинама трпимо лажи представника Квинте и косовскометохијских Албанаца", рекао је Вучић. 

"Није ми проблем што мисле да смо глупи, већ што мисле да су они много паметни. Навешћу неколико примера", каже Вучић.

"Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Косово док су се у Београду свађали око фотеља", рекао је Вучић.

Вучић подсећа и на тешке одлуке Међународног суда правде због неких глупих питања.

"После тога смо сели за сто и добили Бриселски споразум. Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју је Приштина требало да испуни није испунила. И како је могуће да западна петорка ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда иду у затвор", истиче председник Србије.

Вучић је рекао да су потом решили да нас малтретирају таксама више година, да руше Цефту, а онда и да специјалци с дугим цевима упадају на север.

"Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају од реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја Запада. Пред изборе су говорили: 'Не брините, ми радимо на томе.' Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима. Али наравно, додатно и то да се покаже нашим људима доле да они не могу да имају Србију. Најбруталније су чињенице да њих не интересује међународно јавно право, и то сам све саопштио Мирославу Лајчаку од А до Ш", рекао је Вучић.

Вучић: Одлука у Приштини усмерена на протеривање Срба са КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да од данас имамо промену ситуације на Западном Балкану, у нашој земљи и на Косову и Метохији.

"Требало је заједно да се обратимо Мирослав Лајчак и ја. Нисам желео да доведем њега у непријатну ситуацију. Ми смо увек спремни за дијалог", напоменуо је Вучић.

"Шта је то што се данас догодило? Шта је то што желе косовски Албанци, али не само да они желе него су и подржани од Запада? Осујећивање права за улажење са личним картама Србије на КиМ – Приштина уводи реципроцитет за улазак на КиМ са српском личном картом. Донели су и другу одлуку, да се направи нова Олуја, да се региструју такозване РКС таблицама, убеђиваће људе да их ставе, па ако их не убеде, онда ће да отимају возила", нагласио је.

Вучић је рекао да је суштина да годинама трпимо лажи и представника Квинте и представника Албаница.  

Predsednik Aleksandar Vučić, povodom odluke institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, poručio je da će naš odgovor biti trezven, ali ubitačan i istinit i pozvao Prištinu da tri puta razmisli pre nego što to uradi.

"Mi nikakve vojne, ovakve ili onakve akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu našem narodu i da ne pokušavaju da progone i proteruju naše ljude, to je naša velika molba. Mnogo molimo te silne i moćne da to ne rade. To je naša najveća molba", rekao je Vučić u obraćanju javnosti iz Predsedništva Srbije.

Rekao je da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle da li to hoće ili neće da rade.

"Čini mi se da imaju pametnija posla u ovom trenutku, a možda i nemaju. Kada god postavite pitanje – a gde su vam principi, pošto vidimo Rusija je strašno pogazila međunarodno pravo, pa što bombardovaste Beogad a ne napadoste Moskvu, i kada to pitate shvatite da principi i vrednosti ne postoje", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "shvatite da postoje njihov donji deo leđa koji je zabrinut za svoju sudbinu zbog nečijeg nuklearnog oružja, kao i u slučaju nafte i ništa više od toga".

Dodao je da je i peta zemlja povukla priznanje Kosova i da će se to iskoristiti ako Kosovo pokuša da uđe u neku međunarodnu organizaciju.

Vučić je dodao da mu je ovo najoštrija konferencija za medije koju je održao, ali da je to uradio sa osmehom, pošto je svaka reč istinita.

Miroslav Lajčak je prethodno bio u Prištini, gde je izjavio da dokument o formiranju Zajednice srpskih opština nije na stolu, najavljujući da će se o tom pitanju razgovarati na sledećim sastancima u sklopu dijaloga u Briselu.

Lajčak je posetio i Kosovsku Mitrovicu, gde se sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranjem dogovoreno realizovalo i jedino se na taj način položaj Srba može poboljšati, poručili su politički predstavnici Srba na KiM na sastanku sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво