Читај ми!

Brnabićeva i Abazović: Želimo da podignemo odnose Srbije i Crne Gore na viši nivo

Premijerka Ana Brnabić poručila je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posete Beogradu biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobrih i najboljih mogućih odnosa. Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

Premijerka Srbije je naglasila da je za Srbiju ovo veoma važna poseta i da se nada da će uspeti da resetuju odnose između dve zemlje.

"I da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa", istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije sa Abazovićem.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, a ni građani dve zemlje nemaju nikoga bližeg.

"Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i CG, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja", rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapređuje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

"Ovde smo da okrenemo novi list"

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je mu je velika čast što je njegova prva poseta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

"Mi smo ovde da okrenemo novi list i da podignemo naše političke i ukupne odnose na najviši nivo", poručio je Abazović.

Istakao je da će politika njegove vlade i biti ista i sa drugima u regionu, ali da je neprirodno da dve ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

"To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo ih u korist građana Srbije i Crne Gore", rekao je Abazović.

On je izrazio uverenje da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu obostrano i da će se to zajedno uraditi jer nema pitanja važnijeg od odnosa dve zemlje i nema pitanja koje ne može da se reši ako ima dobre volje.

"A vidim da je ima", istakao je Abazović.

Na pitanje da li odnosi mogu uopšte da se resetuju s obzirom na to da nije rešeno nijedno otvoreno pitanje, konkretno i izručivanje Svetozara Marovića, rekao da postoje suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se reši na jednom sastanku.

Abazović je rekao da ne može da se vrši pritisak na Vladu Srbije i naglasio da sve ono što je moguće da se reši danas postoji dobra volja s njegove strane.

Treba rešiti i pitanje postavljanja ambasadora Srbije i Crne Gore u Podgorici i u Beogradu.

"Ono što smo razgovarali je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore CG u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije", rekao je Abazović.

Crnogorski premijer je takođe rekao da je predsednici srpske vlade Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama poseti Crnu Goru gde bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima.

Posle sastanka sa premijerkom Srbije, Dritan Abazović je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

I predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво