Читај ми!

Brnabić: Radnici "Fijata" izabrali ulicu umesto pregovora

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su radnici "Fijata" u Kragujevcu odlučili da izađu na ulicu i organizuju proteste umesto da nastave pregovore s Vladom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je radnicima "Fijata" poručila da uvek mogu da joj se obrate za nastavak razgovora, ali ne preko medija.

"Mogu uvek da dođu da nastavimo pregovore, prekinili su ih, rekli da su završeni. Ne znam šta radnici čekaju, mi smo tu da nastavimo razgovore tamo gde smo stali", rekla je Brnabićeva, odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju Implantološkog centra Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dodala je da ne zna zašto su radnici izašli da protestuju, "uprkos onome što je dogovoreno".

"A dogovoreno je bilo da razgovaramo i da konačnu odluku o visini otpremnina za one koji su tehnološki višak ili o alternativama za one koji ne žele da idu u inostranstvo, donesemo i dogovorimo nakon što proces prijavljivanja za inostranstvo bude završen. A nikako pre toga", istakla je premijerka.

Objasnila je da bi, kada bi pregovarali o otpremninama pre toga, to bilo "u direktnoj suprotnosti onome što imamo kao interes, a to je da 'Stelantis' zadrži što više radnika i da što pre krenu u proizvodnju električnog automobila".

"Ja sam tu, znaju gde sam, tu sam za njih, dan, noć, vikend, kako god. Ne vidim šta traže na ulici umesto u Vladi", poručila je Brnabićeva.

Rekla je da radnici "Fijata" nisu sačekali da se završi proces prijave za rad u inostranstvu.

"Želimo da radnici budu zadovoljni, da obezbedimo te porodice, ali oni su pre nego što je završen proces prijave, izašli i rekli da su pregovori sa Vladom gotovi. Ne mogu nikog da nateram da razgovara i pregovara", navela je premijerka.

Na pitanje novinara šta radnici mogu da očekuju kada je reč o otpremninama, premijerka je rekla da je to stvar međusobnog razgovora, a ne razgovora preko medija.

Napominje da su radnici izašli na ulicu i rekli da su pregovori propali.

"Žele da idu na ulicu pre nego što hoće da dođu u Vladu da razgovaramo. Bukvalno su napustili pregovore koji su bili u toku", istakla je Brnabićeva. 

Deo nezadovoljnih radnika "Fijata" održao je juče dvosatni protest, blokirajući magistralni put Kragujevac–Kraljevo. Protest je usledio nakon što je istekao rok za prijavljivanje radnika za rad u Slovačkoj.

O optužbama Dijane Hrkalović: Verujem u državu i institucije

Premijerka nije želela da komentariše optužbe koje je na račun ministra odbrane Nebojše Stefanovića iznela Dijana Hrkalović i istakla da je to posao tužilaštva.

"To je nekada možda bilo da se u strankama odlučuje ko će biti uhapšen, osuđen i ucenjivan. SNS nije ta stranka, već stranka koja je tu da gradi institucije Republike Srbije i sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, što smo pokazali kada smo izgurali ustavne amandmane za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo", odgovorila je Brnabićeva novinarima na pitanje šta će uraditi povodom optužbi na račun Stefanovića.

Na opasku novinara da je isto govorila i ranije kada su optužbe dolazile čak iz stranke, Brnabićeva je ponovila da veruje u institucije, da je to govorila i ranije, a kaže i sad.

Verujem u državu i institucije, rekla je Brnabićeva na komentar novinara da je ona premijerka, a Stefanović sedi u Vladi.

"Čim institucije urade svoje, opet kažem, verujem u vladavinu prava, čim institucije urade svoj posao, ja ću uraditi svoj", rekla je Brnabićeva.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво