Читај ми!

NADA: Novi način obračuna eko naknade u korist zagađivača

Srpska koalicija NADA, koju čini Novi DSS, POKS Vojislava Mihailovića i 25 udruženja građana, osudila je odluku o novom obračunu naknade za životnu sredinu, koja, kako tvrdi, ide u korist zagađivača, a opštinama drastično smanjuje prihode po ovom osnovu.

"Umesto da se zabrani rad i uvedu rigoroznije mere za one koji truju našu životnu sredinu, ovom odlukom je zagađivačima poručeno da ne moraju da smanjuju zagađenje, već da samo to treba da plate", navodi se u saopštenju koalicije Nada.

"Takođe, kao po komandi, više od 30 opština u Srbiji je do 2020. godine ukinulo fondove za zaštitu životne sredine, što za posledicu ima dalje osiromašenje lokalnih samouprava. Primera radi, prihod opštine Lajkovac manji je za oko 100 miliona dinara u odnosu na 2018. godinu, dok je na ovaj način grad Bor manje prihodovao oko 220 miliona dinara nego pre četiri godine", kaže se u saopštenju.

Srpska koalicija NADA predaže izmeštanje saobraćaja iz centara gradova, uvođenje besplatnog javnog prevoza i sistemsko smanjenje korišćenja čvrstog goriva i individulanih ložišta uglja kao prve korake u rešavanju ovog problema, a po ugledu na Dansku koja je zagađenje vazduha svela na najnižu meru u Evropi.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво