Читај ми!

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usaglasile smernice za primenu dogovora o energetici

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da su delegacije Beograda i Prištine u Briselu usvojile mapu puta za primenu sporazuma o energetici usvojenog 2013. godine. Petar Petković poručuje da je otvoren put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština. Nakon postizanja dogovora o mapi puta, delegacije Beograda i Prištine nastavile su bilateralne razgovore sa EU posrednicima.

Miroslav Lajčak je na Tviteru ocenio da je postignut "veliki korak napred".

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili Mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", naveo je Lajčak.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se sa Lajčakom nešto posle 10 časova u Briselu. Prethodno je Lajčak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove održao bilateralni sastanak sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Petković: Otvoren put za ZSO

Petar Petković je izjavio da je posle usvajanja mape puta o realizaciji Sporazuma o energetici iz 2013. godine, otvoren put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Imajući u vidu da je Priština godinama odbijala da razgovara o energetici i o važnim delovima sporazuma, ne samo da smo naterali Prištinu da razgovara već smo se i dogovorili o mnogim važnim pitanjima za život naših ljudi na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

On je objasnio da mapa puta predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane koji počinju da teku onog trenutka kada Elektrosever dobije licencu za snabdevanje.

"Ono što je posebno važno, Elektrosever je dobio i mogućnost da pruža distributivne usluge, to je važno i tokom svih ovih sastanaka u Briselu Priština je to odbijala da pruži", rekao je Petković, navodeći da je to dogovoreno na sastancima u Istanbulu.

Tako će Elektrosever moći da pruža važne usluge, poput izdavanja računa, naplata, održavanje mreže i povezivanje potrošača.

"To je mnogo važno jer imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu Kosova i Metohije. Uspeli smo da osiguramo normalno snabdevanje potrošača električnom energijom. Rešićemo i brojna pitanja u vezi sa restrikcijama, slab napon električne energije i krećemo u obnovu infrastrukture jer zbog njene dotrajalosti deo struje nije stizao do potrošača", rekao je Petković.

Šta se dešava nakon izdavanja licence 

Dodao je da je posebno važno da nakon izdavanja licence treba da usledi potpisivanje sporazuma sa Kosovskom kancelarijom za distribuciju električne energije i Kosovskim operaterom prenosnog sistema električne energije, davanje koda Elektroseveru koji će tada biti operativan za snabdevanje potrošača strujom na severu Kosova.

"Čuli smo da su u Prištini pokušavali da zastraše građane navodeći da će morati da plaćaju nekakve dugove za struju. Međutim, sve pravne obaveze za svakog potrošača na severu Kosova i Metohije počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa Elektroseverom. Niko pre toga ne može ništa da naplati nikome", naveo je Petković.

Navodi i da će postojati zaokružen sistem snabdevanja strujom dobijanjem distributivnih usluga i sa činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo dolaziti struja do severa.

"U samoj mapi puta, na kraju, navodi se i to da će se u potpunosti poštovati sporazumi iz 2013. i 2015. godine. Čini mi se da smo ovom mapom puta dodatno pojačali te energetske sporazume pa sa pravom mogu da kažem da smo napravili dobar dogovor, ali to ne govorim sa euforijom jer čekam realizaciju", rekao je Petković.

Bisljimi je na Tviteru objavio da će Mapa puta za primenu sporazuma o energetici, koja je usvojena danas u Briselu, omogućiti fakturisanje električne energije u četiri opštine na severu KiM. 

Srpska lista pozdravila je dogovor Beograda i Prištine o energetici koji, kako navodi, ima višestruki značaj za naš narod i privredu i otvara put za razgovore o Zajednici srpskih opština.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj čestitao je  Vučiću i Kurtiju usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici.

"Razgovarao sam sa Vučićem i Kurtijem da bih im čestitao na postizanju sporazuma o usvajanju mape puta za sprovođenje energetskog sporazuma. To je veliki i važan korak napred u dijalogu koji će doneti konkretne rezultate za sve građane", istakao je Borelj u objavi na Tviteru.

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt čestitao je Beogradu, Prištini i izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na postignutom dogovoru.

"Čestitke šefovima pregovaračkih timova Srbije i Kosova, kao i izaslaniku Lajčaku. Kao što je nemački kancelar Olaf Šolc podvukao tokom nedavne posete regionu, Nemačka u potpunosti podržava sledeće korake ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", napisao je Hebeštrajt na svom Tviter nalogu.

Portparol Evropske unije Petar Stano u ponedeljak je najavio da će se na sastanku raspravljati o sporazumu o energetici

Šta predviđa dokument iz 2013.

Usvojenim dokumentom iz 2013. godine predviđa se da ERO obezbedi usaglašenost s uslovima koji su postavljeni licencom za snabdevanje, a u saglasnosti sa pravnim i regulatornim okvirom tzv. Kosova.

Kako je navedeno, da bi se prevazišla kriza i problemi u energetskom sektoru, uzimajući u obzir sporazum o energetici od 8. septembra 2013. i zaključke posredništva EU o primeni tog sporazuma od 25. avgusta 2015, strane su se dogovorile o sledećoj mapi puta:

Energetska regulatorna kancelarija (ERO) će izdati licencu za snabdevanje za Elektrosever.

Takođe obezbediće usaglašenost s uslovima koji su postavljeni licencom za snabdevanje, u saglasnosti sa prištinskim pravnim i regulatornim okvirom.

U roku od sedam dana od izdavanja licence, Elektrosever će obezbediti kosovskoj kompaniji za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) i Operatoru sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) najskorije moguće podatke o potrošačima, preko EU.

U roku od 10 dana od izdavanja licence za nabavku, Elektrosever će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT i KEDS, kako bi radio na kosovskom energetskom tržištu.

To su Okvirni sporazumi o prihvatanju pravila tržišta električne energije sa KOSTT, Sporazum o bilansnoj obavezi sa KOSTT i komercijalni sporazum sa KEDS za obezbeđivanje usluga distribucije – obračun, naplata, održavanje i fizičko povezivanje s novima potrošačima u četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.

U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih sporazuma sa KOSTT, Elektrosever će dobiti energetski identifikacioni kod (EIC) kako bi sprovodio aktivnosti predviđene licencom.

Takođe, u skladu sa članom 14 energetskog sporazuma iz 2015, u roku od 30 dana od dobijanja licence za nabavku, KEDS i KOSTT (ako je neophodno uz posredovanje EU), imaće pristup podstanici Valač, kao i ostaloj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja licence za nabavku, KOSTT i KEDS, uz konsultacije s Elektroseverom, podneće ERO-u investicioni plan i neophodne troškove održavanja i gubitke mreže na osnovu temeljnog uvida u postojeću infrastrukturu.

Kako je navedeno, u roku od 21 dana nakon predaje investicionog plana i troškova, ERO će odobriti u principu te troškove i gubitke.

U slučaju nepridržavanja odredaba ovih usaglašenih zaključaka, nakon 100 dana od izdavanja licence za nabavku, ERO može da odluči da suspenduje i/ili povuče licencu dodeljenu Elektroseveru, uz prethodne konsultacije strana, uz posredništvo EU, tokom perioda od maksimalno 15 dana.

EU će obezbediti mišljenje eksperata ako to zatraži bar jedna strana.

Uspešna primena dogovorene mape puta ne prejudicira da strane imaju obavezu da u potpunosti primene energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво