Читај ми!

Mišel: U fokusu Prištine treba da bude dijalog sa Beogradom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da bi fokus centralnih vlasti u Prištini trebalo da bude dijalog sa Beogradom i primena svih postignutih sporazuma.

"Kosovo pre svega treba da se usredsredi na dijalog sa Srbijom. Angažovanje Kosova treba da bude na dijalogu, treba da se sprovedu svi ranije postignuti dogovori. Vreme je da gledamo napred, i da unapredimo sve to za dobrobit čitavog regiona", rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za medije u Prištini sa predsednicom Vjosom Osmani.

Poručio je da bi želeo da "Kosovo bude deo regionalnih inicijativa, da se angažuje u regionalnim inicijativama za zajedničko tržište i približavanje regiona".

"Želeo bih da Kosovo učestvuje u regionalnim forumima koji će ojačati i primeniti agende za zajedničko regionalno tržište i koji će približiti vaš region", dodao je Mišel.

Upitan da li sporazum Beograda i Prištine treba da se završi međusobnim priznavanjem, kako je pre nekoliko dana izjavio nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Evropskog saveta je bez konkretnog odgovora pomenuo problematične procese u regionu koje treba razjasniti, a jedan od njih je i između Beograda i Prištine.

"Na Balkanu trenutno postoje tri kompleksna pitanja koja treba rešiti, a koji će dovesti do smirivanja tenzija. Prvi je pomirenje između Bugarske i Severne Makedonije, drugi je uspostavljanje insitucijalne stabilnosti u BiH. I postoji proces normalizacije između Srbije i Kosova koji se odvija kroz dijalog za koji verujem da će na kraju rezultirati unapređenju stabilnosti na zapadnom Balkanu", naveo je Mišel.

Rekao je da EU treba da uradi domaći zadatak i da krajem juna "treba potvrdi političke obaveze koje ima i da novu energiju i ubrza proces", dodajući da je Zapadni Balkan za EU strateški partner.

Mišel je preneo da je sa Vjosom Osmani razgovarao o liberalizaciji viznog režima, konstatujući da odluku o ukidanju viza za žitelje KiM donose pojedinačno zemlje članice EU.

Vjosa Osmani je rekla da je dijalog sa Beogradom vitalan proces koji "obe zemlje vodi ka EU", te da "nema ljudi koji su više od Kosova posvećeni vrednostima i slobodama EU".

Ukazala je na nepostojanje odluke o bezviznom režimu za žitelje KiM i dodala da je za Prištinu to "glavna stvar, neostvarena uprkos ispunjavanju kriterijuma".

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво