Читај ми!

Prvi intervju novog ukrajinskog ambasadora za RTS: Najvažnije da zaustavimo rat

Za nas je danas najvažnije da zaustavimo rat i očekujemo podršku partnera kako u Srbiji, tako i u Ukrajini, rekao je za RTS novi ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač. Srbija sa Ukrajinom, kaže, ima mnogo zajedničkih stvari, a to je pre svega evropski put.

Rat u Ukrajini ušao je u 112. dan, a borbe u Severnodonjecku se ne stišavaju. Kako u toj zemlji vide odnos Srbije prema izbeglicama, ratu, kako bi saradnja dve zemlje mogla da se unapredi, govori novi ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač u prvom intervjuu za RTS koji je dao od stupanja na dužnost. 

Stigli ste u Srbiju u trenutku kada je vaša zemlja bila gotovo 100 dana u ratu, koliko to utiče na vaše vaše angažovanje u Beogradu i na koji način? Šta će biti vaši prioriteti u narednom periodu?

-Hvala na mogućnosti da razgovaramo danas i mogu reći da su se prioriteti mnogo promenili u odnosu na ono što sam ja mislio. Danas je teško praviti planove zato što jedino o čemu možemo razgovarati jeste rat koji traje 111 dana. Toliko dana je prošlo od kada je počeo rat Ruske federacije koji u stvari traje već 8 godina.

U Srbiji je stigao i značajan broj ukrajinskih izbeglica, imate li podatak koliko ih je odlučilo da ostane ovde, šta im je najpotrebnije, da li imaju odgovarajući podršku?

- U Srbiji se trenutno nalazi oko 7.500 državljana Ukrajine, oko 500 ima stalni boravak na nekoj od osnova. Imao sam 3. juna priliku da posetim izbeglički centar sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Vranju i zaista u tom trenutku osetio sam odnos predsednika Srbije prema našoj deci, njegovu toplinu i otvorenost prema njima i to je znak da Srbija deli našu tugu, našu tragediju i da će nastaviti da nas podržava.

Međutim, s druge strane ako pogledamo da neko izlazi na manifestacije sa slovom Z, pojavljuje se u javnosti sa njim, to naše državljane ostavlja u određenom smislu da se ne osećaju sigurno. Sve ono što Rusija u Ukrajini sada čini, sve strahote koje doživljava naš narod tamo osećaju se i ovde zbog tog odnosa i pisanja tog slova Z, koje za nas predstavlja fašističku svastiku.

Prošle nedelje u Srbiji je uhapšen nekadašnji zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe Andrij Naumov, da li se ambasada angažuje i u tom slučaju?

- Počeću od toga da je on bivši zvaničnik službe bezbednosti koji je otpušten pre šest meseci u Ukrajini, a pre 24. februara on je nezakonito napustio zemlju, bez dozvole. On se za sada nije lično obraćao ambasadi za pomoć kao državljanin Ukrajine, koji ima potpuno pravo na to i zato smatram da bolje da sačekamo neki odgovarajući zahtev s njegove strane i damo odgovarajući odgovor na to kako bismo, poštujući zakone Srbije i Ukrajine, mogli da razgovaramo o tom pitanju.

Jedan broj lažnih dojava o bombama stiže i iz Ukrajine, Vaša zemlja je u specifičnoj situaciji, da ćete moći da pružite podršku srpskoj policiji da se procesuiraju oni koji takve dojave šalju?

- Veoma nam je žao što se Ukrajina pominje po ovom pitanju, mi želimo da kažemo da smo se obratili lokalnim organima i MUP-u kako bismo na zajednički način uspostavili saradnju nadležnih organa obe zemlje u cilju što brže i objektivne istrage. Ovo nije samo problem Ukrajine i Srbije i mogu da dam primer, pre nekoliko dana bila je dojava o bombi u neposrednoj blizini ambasade, ovo zastrašivanje i dojave o bombama nije samo ukrajinski ili srpski slučaj, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi problem bio rešen.

Na koji način bi odnosi Srbije i Ukrajine mogli da se unaprede imajući u vidu  osetljivost situacije ali i položaja u kojem je Srbija?

- Danas sa Srbijom imamo mnogo zajedničkih stvari koje nas ujedinjuju, to je pre svega evropski put jer su obe zemlje izabrale taj put. To što se dešavalo prethodnih nedelja, susreti s predsednikom Srbije i ministrom spoljnih poslova i razgovori koje smo vodili su veoma važni i ta saradnja se nastavlja.

S druge strane važno je intenziviranje ekonomske saradnje. U privredi treba da uvedemo zonu slobodno trgovine kako bismo olakšali razmenu dobara jer za Ukrajinu Srbija ostaje gotovo jedina zemlja u Evropi za koju još uvek postoje carinske i poreske barijere. Znamo da je tokom rata EU ukinula carinska i tarifna ograničenja.

Još jedno pokrenuto pitanje u razgovoru s predsednikom je pitanje obnove i pomoći Ukrajini što je jako važno za nas. Vučić je istakao spremnost u lečenju naših ranjenih građana tako i u obnovi oštećene infrastrukture.

Ne treba zaboraviti ni kulturnu ili razmenu naših sportista. 

Za nas je danas najvažnije da zaustavimo rat i očekujemo podršku naših partnera kako u Srbiji tako i u Ukrajini.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво