Читај ми!

Deo koalicije Moramo: Formirali smo prvu nelidersku stranku "Zajedno!"

Članice koalicije "Moramo" – Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju ujedinile su se u političku organizaciju "Zajedno!", navodi se u saopštenju nakon osnivačke skupštine.

"Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju ujedinile su se u organizaciju ‘Zajedno!’, prvu modernu nelidersku stranku u Srbiji", saopštila je Informativna služba novoosnovane stranke.

"Ovom procesu ujedinjavanja priključiće se i drugi članovi koalicije, ali i nove organizacije i prijatelji", saopšteno je posle osnivačke skupštine.

"Zajedno!" napominje da otvorena građanska platforma Akcija, koja broji tridesetak organizacija širom Srbije, postaje stožer, tj. kičma buduće jedinstvene organizacije.

Za razliku, kako kažu, od vertikalno orijentisanih liderskih struktura, nova organizacije će imati i horizontalno umrežena aktivistička udruženja i lokalne organizacije u aktivističko krilo stranke, kao i druga krila koja će snažno zastupati leve politike, insistirati na borbi za radnička prava i socijalnu pravdu, ali i snažne savetodavne odbore u kojima se nalaze najeminentniji stručnjaci i profesionalci iz svojih oblasti.

Insistiraće se, ističu, i na unutrašnjoj demokratiji, ali i na instituciji predizbora.

"To je demokratski model savremenih zelenih stranaka u Evropi, po kome će kandidati za poslanike, gradonačelnike i druge funkcije prvo morati proći proces predizbora, tj. da ih članovi, ali i građani uopšte, izaberu za kandidate za određene funkcije. Prekinuće se sa dosadašnjom praksom tajnog i interesnog izbora kandidata", ističe se u saopštenju.

"Zajedno!" poručuje da će postati okosnica daljeg okupljanja svih zdravih i demokratskih snaga, da bi se, kako kažu, zaustavilo uništenje našeg društva i naše prirode.

"Želimo prekinuti proces podela i razdora, jer verujemo da je ovom društvu koje nestaje neophodan upravo suprotan proces – združivanje i okupljanje svih slobodarskih snaga, mesto okupljanja svih posvećenih ljudi i hrabrih pojedinaca koji žele pomoći da ova zemlja bude slobodna i zdrava, i da zajedno sa drugim evropskim nacijama radi na stvaranju slobodne, zelene i prosperitetne Evrope", zaključuje se u saopštenju.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се