Читај ми!

Počela konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počela je u 10 časova. Na njoj će biti potvrđeni odbornički mandati i izabrani predsednik gradskog parlamenta i njegov zamenik. Nakon uvodnog dela sednice, imenovan je verifikacioni odbor za potvrđivanje mandata.

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika.

Prema najavama, očekuje se da Nikola Nikodijević i treći put bude izabran na mesto predsednika gradske skupštine.

Za Jutarnji dnevnik, Nikodijević je rekao da će na današnjoj sednici biti verifikovani mandati odbornika, izabran predsednik gradskog parlamenta i njegov zamenik što predstavlja zakonski preduslov za izbor gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, to je i jedina tačka dnevnog reda i kada se završi konstituisanje gradskog parlamenta, Beograd može dobiti novog gradonačelnika u roku od 24 sata ili za 30 dana.  

"Kod nas se gradonačelnik bira u Skupštini na predlog predsednika Skupštine. Već od sledeće sednice predsednik može da kreira dnevni red, naravno na sledećoj sednici je izbor gradonačelnika", rekao je Nikodijević. 

Današnjom konstitutivnom sednicom predsedava najstariji odbornik Toma Fila.

Predstavnici odborničkih grupa iz koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" i "Moramo", kao i Dveri najavili su da neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine grada. 

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a prema osvojenim mandatima novi saziv činiće SNS sa osvojenih 48 mandata, SPS sa osam.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" na izborima 3. aprila osvojila je 26 mandata, koalicije "Moramo" 13.

Sedam odbornika imaće lista "Nada za Beograd", a po četiri mandata "Zavetnici" i koalicija oko Dveri.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво