Читај ми!

Krstić: Očekujem od Šolca oštriji ton od onoga u Berlinu

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Kristić kaže za RTS da će na današnjem susretu predsednika Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca teme biti slične kao i tokom sastanka u Berlinu, ali da očekuje da će za nijansu ton biti oštriji nego što je tada bio. Naglašava da je nemačkom kancelaru jasno koliko je uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju bolno pitanje, ali da to ne znači da će on javno i politički imati mnogo razumevanja za to.

Milan Krstić očekuje da će danas na sastanku Vučića i Šolca biti slična lista prioriteta kakva je bila i u Berlinu, ali da može više biti istaknut aspekt usaglašavanja spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije.

"U Berlinu je bio prvi sastanak gde se na neki način način probijao led i imajući u vidu da su bili u isto vreme prisutni i Vučić i Kurti onda je ipak više naglaska bilo stavljeno na konstruktivnost dijaloga", kaže Krstić.

Ističe da je to mala razlika koja bi mogla da bude u odnosu na sastanak u Berlinu, a da ostale teme budu manje više identične.

Govoreći o tome koji je manevarski postor Šolca u Beogradu kada je reč o dijalogu, Krstić kaže da Nemčaka ima jasan stav, ali da je na neki način bilo neočekivano da je Olaf Šolc pre mesec dana u Berlinu pomenuo međusobno priznanje kao konačan ishod sporazuma.

"To ranije Nemačka nije pominjala za vreme Angele Merkel. Ja mislim da će Šolc sada ići u pravcu toga da podstiče konstruktivnost Beograda i obe strane ustvari", dodaje Krstić.

"Konkretni sporazumi o kojima se razgovara sve vreme nisu nemogući, odnosno moguće je da se postignu u narednom periodu i da pokažu da je Berlin ponovo preuzeo inicijativu u posredovanju. Kada su pravljeni najveći pomaci u razgovorima Beograda i Prištine, Berlin je bila ta strana koja je ili pretila štapom ili nudila šargarepu kako bi obe strane podstakla na neku vrstu kompromisa. Mislim da je ipak ovde Priština ta strana koja više zateže oko mnogih stvari, tako da to kakav je manevarski prostor u Beogradu zavisiće od toga kakav je manevarski prostor u Prištini i koliko će Kurti biti spreman za kompromise", naglašava Krstić.

Tokom dvovnevne posete Balkanu, kako stoji u najavi posete nemačkog kacelara, tražiće sa sagovornicima zajednički odgovor na ukrajinsku krizu. Pre mesec dana u Berlinu pohvaljeno je glasanje Srbije u UN, a na pitanje da li će danas biti fokus na konkretnim sankcijama i eventualnim posledicama, Krstić kaže da iza zatvorenih vrata veruje da hoće, ali javno ne veruje da će biti nekih eksplicitnih pretnji.

"Vidim da su mnogi u najavi ovog događaja pravili analogiju sa posetom Angele Merkel 2011. godine. Ne verujem da će biti toliko eksplicitnih stavova kao tada, ali očekujem da će za nijansu ton biti oštriji nego što je bio u Berlinu", poručuje Krstić.

To očekuje, između ostalog, i zbog javnog mnjenja u Nemačkoj koje od Šolca očekuje nešto oštriju politiku.

Govoreći o tome da li je Berlinu jasno koliko je za Srbiju uvođenje sankcija Rusiji bolno pitanje i koliko mora da vaga, Krsić kaže da misli da Olafu Šolcu jeste jasno.

"On je ta adresa koja najviše razume to imajući u vidu kakav je njegov stav bio i ranije dok je bio u Vladi Angele Merkel prema saradnji sa Rusijom, Severnom toku, dok su neki drugi činioci želeli da to prekinu. On je isticao važnost pragmatizma u odnosima sa Rusijom", navodi Krstić.

Ipak, kako kaže Krstić, to što je to Šolcu jasno ne znači da imati javno i politički mnogo razumevanja za to.

"Jasno je šta je njegova politika – to je da podstakne Srbiju da se što pre uskladi sa spoljnom politikom EU, ali verujem da je moguće razgovarati sa njim o tome", kaže Krstić.

Kada je reč o tome zašto na Šolcovoj mapi nema Sarajeva, Krstić navodi da trenutno nije prioritet, da će biti izbori na jesen, kao i da će se sačekati da se karte ponovo podele pa će onda fokus ići u tom pravcu.

"Ali će se sigurno razgovarati o Republici Srpskoj i BiH u Beogradu, kao što je i u Berlinu. Misija je da se reše ti bilateralni problemi da bi se ostvarila dva cilja – prvo je integracija u EU dugoročno regiona i drugo je sprečavanje rasta ruskog i kineskog uticaja", naglašava Krstić.

Ističe da poseta Olafa Šolca šalje pozitivnu poruku Srbiji i čitavom regionu.

"Verujem da je za Tiranu i Skoplje moguće da dobiju neke povoljne vesti krajem juna, a predsednik je rekao da mi sada nemamo čemu da se nadamo, ali do decembra može svašta da se promeni i to zavisi i od našeg postupanja i od razvoja nekih okolnosti koje nisu do nas", zaključuje Krstić.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво