Читај ми!

Šolc u Beogradu: Ključne teme – Ukrajina, ekonomija, Berlinski proces, dijalog sa Prištinom

Nemački kancelar Olaf Šolc dolazi u prvu posetu Beogradu od stupanja na funkciju. Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević naveo je da nemački mediji ocenjuju da Šolcova poseta označava početak kraja sedenja na dve stolice za Srbiju i da se na današnjem sastanku očekuju teške teme.

Dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević rekao je da su se nemački mediji opredelili da posetu Olafa Šolca Beogradu opišu kroz intervju predsednika Srbije RTS-u od pre nekoliko dana.

"Nemački javni servis ARD, odnosno njihovo dopisništvo za Jugoistočnu Evropu, ističe da li je ovo zapravo početak kraja sedenja na dve stolice za Srbiju i ističe brojne citate toga da Srbija, kako kažu, očekuje teške teme, kada je u pitanju današnji razgovor kancelara i predsednika Srbije", rekao je Radičević.

Šolc će, naveo je Radičević, prvo otići u Prištinu i da će posetiti nemačke vojnike koji su stacionirani na Kosovu i Metohiji, nakon čega će doći u Beograd, a za sutra je predviđena poseta Solunu.

Radičević je ocenio da Olaf Šolc želi da udahne novi život dijalogu Beograda i Prištine, što se, kako je naveo, videlo i u toku Vučićeve posete Berlinu.

"Njegov cilj je da tu vrstu prepreke za evropske integracije Zapadnog Balkana, ako ne ukloni, a ono da počne da se uklanja taj problem. Drugo, sasvim sigurno će drugi segment biti pitanje stabilnosti u BiH i njene celovitosti, budući da, iako to možda ovde nije u fokusu, u Nemačkoj je i te kako u fokusu to kako održati stabilnost u BiH, odnosno, kako oni navode, kako obuzdati secesionističke težnje Milorada Dodika", naveo je Nenad Radičević.

Dopisnik RTS-a iz Nemačke rekao je da je Šolc kao politička ličnost veoma blag i da njegove izjave blaže nego što je možda iza zatvorenih vrata, a što se tiče odolevanja uvođenju sankcija, ocenio je da će što duže rat u Ukrajini bude trajao, za Srbiju biti teže da se odupre pritiscima.

Nemačka je Srbiji prvi spoljnotrgovinski partner, a slično je i kada je reč o investicijama. Radičević je istakao da će fokus sastanka biti i na Berlinskom procesu i ekonomskom povezivanju regiona.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво