Читај ми!

Grubješić: Šolc će verovatno pokušati sve da se dijalog sa Prištinom što pre odmrzne

U Beograd stiže nemački kancelar Olaf Šolc. Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku rekla je za RTS da je tema svih tema rat u Ukrajini, to je nezaobilazno na svakom sastanku, zatim bileteralni odnosi Srbije i Nemačke, naročito razvijeni ekonomski odnosi, a ispred svih njih je tema Kosova i Metohije.

Iz Berlina je ranije saopšteno da će glavne teme posete biti evropska perspektiva Zapadnog Balkana, doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i rešavanju bilateralnih sporova, kao i zajednička reakcija na dešavanja u Ukrajini.

Nemački kancelar će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nešto više od mesec dana pošto je Vučić bio u Berlinu.

Nemačka je najznačajniji ekonomski partner Srbije - sa više od šest milijardi evra trgovinske razmene. Više od 400 nemačkih kompanija zapošljava u Srbiji gotovo 80 hiljada ljudi.

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku rekla je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da očekuje standardne poruke koje smo slušali pre mesec dana kada je predsednk Vučić bio u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

Prema njenim rečima, tema svih tema je rat u Ukrajini, to je nezaobilazno na svakom sastanku, bileteralni odnosi Srbije i Nemačke, naročito razvijeni ekonomski odnosi.

Podseća da je Nemačka ovde pojedinačno najveći investitor. Sa Nemačkom imamo najveći trgovinsku razmenu od svih zemalja EU, tu je regionalna stabilnost, regionalne inicijtive koje postoje mislim na Otovreni Balkan i Berlinski proces - to su teme koje su važne, napomenula je Grubješićeva.

Dakle, to su teme koje su važne, a ispred svih njih je tema Kosova i Metohije, podvukla je Grubješićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će doći do nečeg konkretnog u dijalogu Beograda i Prištine, ona je rekla da nema prevelika očekivanja.

"Imam u vidu poslednje izjave Kurtija, svako odbijanje da se učestvuje u dijalogu, a pre svih tema je ZSO, već uporno insistiranje na priznanju", kaže potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Prema njenim rečima, Nemačka je zainteresovana i nova vlada je aktivnija na celom Zapadnom Balkanu.

Verovatno će Šolc pokušati sve da se dijalog odmrzne i nastavi u najskorije vreme, kaže Grubješićeva.

O evropskoj perspektivi 

Teško da će se u skorije vreme nabolje promeniti nešto što se tiče evropske perspektive, rekla je Grujbešićeva.

Ne očekujem da se na junskom samitu bitno pomerimo sa mesta na kome smo sada. Srbija ne može da očekuje da će otovriti klaster tri koji je tehnički spreman, Severna Makeodnija i Albnaija neće dobiti datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju, kaže Grubješićeva.

Šolc odlazi i u Bugarsku, vlada je u krizi, jedna kolaicioni partner je napustio vladajuću kolaiciju zbog politike prema Severnoj Makedoniji optužujući ostale da su popustljivi prema Severnoj Makedoniji, istakla je ona.

U junu se od toga ništa neće destiti, daleko je i BiH od statusa kanidata, Kosovo neće dobiti viznu lieralizaciju, samit će se više baviti zemljama istočnog partnerstva koje su aplicirale za članstvo, napomenula je Grubješićeva.

Kancelar Šolc ne ide u BiH. "Nemačka ima svog čoveka u BiH, Kristijana Šmita, kancelar neće otići tamo, ali će tema BiH i pitanje njene funkcionalnosti kako da brže nareduje sigurno biti na stolu", zaključila je Grubješićeva.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво