Читај ми!

Grčki šef diplomatije u Prištini

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas boravio je u Prištini, gde je sa predstavnicima privremenih institucija razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje i regionalnim dešavanjima.

"Završavajući posetu Prištini, sreo sam se sa premijerom (privremenih institucija) Aljbinom Kurtijem radi plodne razmene mišljenja o načinima za unapređenje ekonomske i energetske saradnje, nedavnim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine, kao i putu Zapadnog Balkana ka EU", napisao je kratko Dendijas na Tviteru.

Susret Dendijasa i Kurtija organizovan je bez prisustva medija, dok se prethodno grčki ministar u Prištini sastao sa predsednicom Vjosom Osmani i prvim zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem.

Osmanijeva je od Dendijasa zatražila podršku Atine za članstvo Kosova u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir i NATO-u, tvrdeći da bi to značilo "garanciju ne samo Kosovu, već i celom regionu".

Osmanijeva je tokom susreta izrazila nadu da će Atina "uskoro formalizovati odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova", navodeći da "Priština i Atina dele iste evroatlantske vrednosti".

Dendijasu je prenela da u Prištini smatraju da postoji "opasnost od destabilizujućih tendencija Rusije na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, preko Srbije kao njenog satelita".

U saopštenju iz predsedništva u Prištini navodi se da je Osmanijeva u susretu sa Dendijasom, istakla spremnost za produbljivanje dalje saradnje, te potrebu povećanja trgovinske i ekonomske razmene, kao i saradnje u spoljnoj politici, turizmu, kulturi i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Iz predsedništva nisu naveli poruke i stavove grčkog ministra tokom razgovora.

Dendijas je u radnoj poseti Prištini bio i prošle godine u junu.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи