Читај ми!

Brnabićeva sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Tedorom Obijangom Ngemom Mangeom. Brnabićeva je izjavila da su poljoprivreda i odbrana dva najznačajnija polja saradnje i najavila da će dve zemlje potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane i namenske industrije.

Premijerka Ana Brnabić je zahvalila Mangeu na principijelnoj podršci njegove zemlje po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ističući da je, uprskos mnogim pritiscima, Ekvatorijalna Gvineja ostala pri tome da u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava i da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Hvala na tom gestu koji je bio gest pružanja ruke za bolju i bližu saradnju u budućnosti između naše dve zemlje", rekla je Brnabićeva. 

Premijerka je dodala da će biti razmotrena i molba da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje i izrazila nadu da će biti nastavljeni razgovori o otvaranju Ambasade Srbije u toj zemlji, kao i ambsade Ekvatorijalne Gvineje u Srbiji.

"Postoji značajno interesovanje srpskih kompanija da učestvuju u daljem infrastrukturnom razvoju Ekvatorijalne Gvineje i implementaciji razvoja plana te afričke zemlje do 2035. godine", rekla je Brnabićeva. 

Ona je navela da Ekvatorijalna Gvineja ima dobro iskustvo sa srpskim građevinskim kompanijama i dodala je da je cilj da se ta saradnja nastavi i dodatno produbi.

Mange: Želimo da razgovaramo sa našim prijateljima iz Srbije

Mange je rekao da svet trpi veliku krizu izazvanu ratom u Ukrajini, pre svega kada je reč o hrani, navodeći da Ekvatorijalna Gvineja uvozi hranu i da skok cena predstavlja veliki problem za stanovnistvo te zemlje koji trpi zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Želimo da razgovaramo sa našim prijateljima iz Srbije da li možemo da dođemo do određenog rešenja i kako da obezbedimo određene proizvode", rekao je Mange.

Zahvalio je Vladi Srbije na odluci da se uspostavi sistem online viza što će, kaže, olakšati poslovnim ljudima posete toj zemlji i dodao da Ekvatorijalna Gvineja ima veliki potencijal u oblasti turizma i da online sistem viza može da doprinese i razvoju te industrijske grane u toj zemlji.

Mange kaže da je sa premijerkom razgovarao i o problemu piraterije sa kojim se suočava Ekvatorijalna Gvineja koja, kako kaže, trpi teškoće u pogledu proizvodnje i transporta proizvoda te zemlje.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво