Читај ми!

Koliko je rat u Ukrajini uticao na evroperspektivu Zapadnog Balkana

Kako da region brže postane deo evropske porodice? Zvaničnici ponavljaju da su evropske integracije strateški cilj Srbije, a delegacija Unije da taj put nema alternativu. Poznavaoci prilika smatraju da bez daljeg odlaganja Evropa treba da pokaže stratešku viziju, jer vreme više nije saveznik već neprijatelj, naročito kada je reč o istoriji Balkana.

Više od tri meseca rata u Ukrajini uticali su da Brisel uspostavi nov odnos prema regionu, samo je jedna od ocena sa koferencije na kojoj se analizirala prespektiva Zapadnog Balkana. Dok god region ne bude u EU, tumači se, Brisel će imati bure baruta u okruženju.

Dragan Đukanović iz beogradskog Centra za spoljnu politiku smatra da sve zamene koje se nude ovih dana sa različitih evropskih adresa nisu nešto što je poželjno za naš region. Naravno, tu je i mnoštvo bilateralnih pitanja na Zapadnom Blakanu koje se moraju razrešiti, dodaje Đukanović.

Posle gotovo dve decenije u čekaonici EU, zamor je i na strani proširenja i na strani pridruživanja. Na ruku ne idu ni trenutne geopolitičke okolnosti. Odnosi na relaciji Moskva – Vašington, čulo se, mogle bi integraciju Zapadnog Balkana da učine tabu temom.

Boštinaru: Ako izneveri region, EU ne može biti globalni igrač

Predsednik Foruma Zapadni Balkan Viktor Boštinaru smatra da Evropa ne može i ne sme da izgubi ulaganja u Zapadni Balkan, da priušti sebi da se naziva globalnim igračem a da pritom ne ispuni svoje obećanje prema regionu.

"Utopija je lepa reč, koja na grčkom znači 'nigde'. Nama je potrebno mesto da se građanima koji žive u regionu pokaže da Unija nije san za njihovog života", naglašava Boštinaru.

Deo četvorke iz Brisela, koja je posredovala u međustranačkom dijalogu, Knut Flekenštajn, dobro poznaje prilike u Srbiji. I baš zato ponavlja da ima još posla.

Prema rečima nekadašnji evroposlanika, EU je izgubila kredibilitet koji sada nakon ruske agresije može da vrati.

"O proširenju ne pričamo da bi se dobio novac iz EU fondova, da učinimo uslugu gospođi (Ursuli) Fon der Lajen ili gospodinu (Šarlu) Mišelu, već zbog želje Zapadnog Balkana da se korak po korak promeni ka demokratiji, vladavini prava sa više slobode medija i manje korupcije", navodi Flekenštajn.

Iz delegacije Unije u Srbiji ponovo isti stav – evropski put nema aleternativu.

"Moramo da imamo verodostojnu i kredibilnu politiku proširenja, ali nema sumnje da je naša strateška opcija izbor da imamo Srbiju i druge države Zapdanog Balkana u našem klubu, kaže šef političke sekcije Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc.

Napominje da je reč o geostrateškoj investiciji u stabilnost, bezbednost i ekonomski razvoj cele Evrope.

Dačić: Narativ EU o sankcijama Rusiji i članstvu Prištine u Savetu Evrope

Predsednik parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić ponavlja da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i jedan od državnih prioriteta.

Sa druge strane, ukazuje na to da nije svaki narativ iz EU za evropsku ideju.

Treba da se pridružite sankcijama protiv Rusije, a mi ćemo zauzvrat da primimo Kosovo u Savet Evrope. Pa kakav je to narativ? Odvraćate nas od EU integracija sve dok se ne promeni taj narativ i ne shvate naše probleme sa teritorijalnim integritetom, mislim da će postojati taj problem u poverenju građana, kaže Dačić.

Mimo brojeva, pravila i regulativa, novinar Andrej Ivanji, podsetio je na, kako je rekao, poetsku dimneziju Unije. Poslao je poruku mladima koji slušaju o benefitima pristupa bogatom klubu.

"Sama ideja EU je ideja zajedništva nacija, to je ideja zajedništva naroda, država blagostanja koje razgovorom u miru sve probleme rešavaju zajednički", naglasio je Ivanji.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи