Читај ми!

Milivojević: Pokušaji da se pozicija Srbije kao neutralne i nezavisne dovede u pitanje neće uspeti

Diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da se ne seća događaja kao što je zabrana preleta aviona Sergeja Lavrova uoči najavljene posete Srbiji. Ističe da se radi o presedanu u međunarodnim odnosima i da ono što se dogodilo ima za cilj i određeni pritisak na Srbiju od koje se traži da promeni stav prema Rusiji u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom, da se prikloni i uvede sankcije.

Posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je jer su Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile prelet aviona ruske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao sinog gostujući u Dnevniku RTS-a da nije iznenađen ishodom i da je, zbog krize u svetu, u Srbiji defakto uvedeno vanredno stanje.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da se radi o presedanu u međunarodnim odnosima i diplomatiji koji nije zabeležen dugo vremena.

"Ja se ne sećam jednog ovakvog događaja i treba reći da se radi o presedanu u vezi sa odnosom dve zemlje od strane trećih zemalja, gde se ne radi o interesima ni Srbije ni Rusije nego o interesima trećih faktora, u ovom slučaju NATO-a i Evropske unije", ističe Milivojević.

Smatra da ono što se dogodilo ima dva ključna cilja, a da je prvi usmeren prema Rusiji - nastojanje da se sankcije koje su uvedene u potpunosti primene i da se spreči svaka komunikacija Rusije, posebno u prostoru koji je od posebnog interesa za Evropsku uniju i NATO.

"Drugi cilj je određeni pritisak na Srbiju, da na neki način promeni stav prema Rusiji u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom i da se prikloni i uvede sankcije. To su dva cilja koja u suštini nemaju nikakve veze sa odnosima Srbije i Rusije", objašnjava Milivojević.

"Pritisak koji se vrši na Srbiju nije od juče"

Zoran Milivojević kaže da otkazivanje posete Sergeja Lavrova neće dovesti u pitanje rusko-srpske odnose.

"Pritisak koji se vrši na Srbiju nije od juče i ovo nije novina. Traje od trenutka kada se Srbija opredelila za sopstveni izbor i sopstveni politički interese i kada nije uvela sankcije", naglašava Milivojević.

Ističe da praksa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, pa čak i diplomatske konvencije ne sprečavaju diplomatsku komunikaciju čak i kada postoji ambijent rata jer diplomatija ima svoj smisao i svoju funkciju.

"U ovakvim okolonostima, kakve imamo u Evropi i na globalnom planu, diplomatija bi trebalo da bude ta koja otvara vrata. Sigurno da ciljevi Rusije i Srbije nisu bili na štetu i sigurno da bi mogli da budu neka vrsta amortizera u ovim vremenima, kada imamo sukob", smatra Milivojević.

Ističe da se interesi Srbije ne dovode u pitanje.

"Pokušaji da se pozicija Srbije kao vojno neutralne i politički nezavisne države dovede u pitanje na ovaj način neće uspeti. Srbija se rukovodila svojim interesima i ciljevima i ima jasnu poziciju. U tom smislu neće biti promena", naglašava Milivojević.

Kaže da je Srbija na putu evropskih integracija, ali da ima pravo i obavezu da štiti svoje interese na optimalan način.

Celo gostovanje Zorana Milivojevića u Jutarnjem programu RTS-a pogledajte u video-snimku na početku teksta.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво