Читај ми!

Drecun: Uvode nas u ulogu taoca, a značajne su nam obe posete - i Lavrova i Šolca

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM u prethodnom skupštinskom sazivu rekao je za RTS da su obe planirane posete Srbiji i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i nemačkog kancelara Olafa Šolca veoma značajne za Srbiju. Kada je reč o zabrani preleta za avion Lavrova, kaže da kada imate problem kao što je rat u Ukrajini, onda morate da razgovarate, ne možete da rešite problem ako ne razgovarate.

Milovan Drecun rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova najavljena, ali da je zbog rata u Ukrajini situacija napeta i da je dijalog između Zapada i Rusije smanjen.

"Generalno, nedostaje komunikacija, kada imate ovakav problem kao što je rat u Ukrajini, onda morate da razgovarate, ne možete da rešite problem ako ne razgovarate, a ako blokirate razgovor onda idete ka tome da se rat otegne", napomenuo je Drecun.

Kako je podsetio, Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji i oni smatraju da ne treba komunicirati sa Rusijom.

Međutim, kako je dodao, Srbija ima strateško partnerstvo sa Rusijom i treba nastaviti razgovore iako je osudila rat u Ukrajini.

Itakao je da je Srbija uvučena u "geopolitički točak koji se nemilosrdno okreće".

"Zapad je želeo da Srbija potpuno obustavi kontakte sa Rusijom, a kada ne možete da primenite druge mere, onda imate zabrane preleta aviona šefu ruske diplomatije, koju očigledno ne rade same te zemlje, već imaju podršku sa strane", istakao je Drecun.

Napomenuo je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično angažovao da se obezbedi poseta, a naravno kada bi došlo do posete, Srbija bi se založila da se što pre prekine rat. Vučić je najavio da će danas u Dnevniku RTS-a govoriti o poseti Lavrova.

Srbija kao neutralan teren za razgovore 

Drecun smatra da Srbija može da bude neutralan teren za razgovore, prvo su to bile Belorusija, pa  Turska.

"Međutim, ovde se sada radi o bilateralnim odnosima, ali ne možete da izbegnete temu rata. Zapad hoće da nas odvoji od Ruske Federacije", kaže Drecun.

Ocenio je da će ovo biti dug hladnoratovski sukob Rusije i Zapada, kao i dug period sankcija.

"Zapad želi što se tiče Balkan da svi slede politiku sankcija prema Rusiji, što mislim da nije održivo, ne može se graditi ništa na principima bez najveće zemlje, bez Rusije", napomenuo je.

Ponovio je da je Srbija mala zemlja, koja ima strateško partnerstvo sa Rusijom, a Zapad želi da to zaustavi, a najlakši načan da blokirate razgovore je da zabranite prelete.

"Nama je potrebna komunikacija sa Ruskom Federacijom. Komunikacija može da se održi i bez direknog kontakta, putevi transporta su poremećeni. Svedoci smo tektonskim poremećajima u svim sferama života", naglasio je Drecun.

Napominje da Srbija ne doprinosi jačanju ruskih vojnih sposobnosti.

Ako u Srbiju dođe nemački kancelar Olaf Šolc, kako je planirano, Drecun kaže da to onda znači da i jedna i druga poseta imaju veze sa ratom u Ukrajini, i da obe strane žele da pokažu da imaju diplomatske aktivnosti na Balkana.

Napomenuo je da nas na taj način uvode u ulogu taoca, a obe posete su nam značajne.

"Imamo veliku ekonomsku saradnju sa Nemačkom i ona nam je veoma značajna. Ali Nemačka je jedna od najvećih zapadnih zemalja koja poržava takozvano Kosovo u aplikaciji za Savet Evrope", rekao je Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM u prethodnom skupštinskom sazivu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво