Читај ми!

Šib: Rame uz rame u odbrani zajedničkih vrednosti

Uoči posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib istakao je da je najvažnije da Srbija, kao zemlja kandidat, "rame uz rame" sa EU brani zajedničke vrednosti.

U intervjuu Politici, Šib je rekao da je ključna poruka da se Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana pridaje veoma veliki značaj.

"Njihova integracija u EU jeste i ostaće naš cilj", rekao je ambasador, dodajući da raduju mnogobrojne posete nemačkih političara proteklih meseci.

Šib je naveo da Šolc planira da 10. juna dođe u Srbiju, kako bi se nadovezao na razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koje je vodio pre mesec dana u Berlinu.

"Napadački rat Rusije protiv Ukrajine je za sve nas svojevrstan test, gde moramo da pokažemo da EU i Zapadni Balkan, stoje rame uz rame", poručio je on.

Šib je naveo da je budućnost Srbije i regiona u EU i istakao da je EU zajednica istih vrednosti.

"Stoga očekujemo od Srbije, kao zemlje kandidata za pristup, zajedno s nama stane u odbranu tih vrednosti", rekao je nemački ambasador.

On je kazao da Srbija sama određuje dinamiku pristupa EU.

"Nemačka čini sve da Rusija shvati da ne može da dobije ovaj rat. Međunarodna solidarnost sa Ukrajinom je velika i siguran sam da će dalje rasti", rekao je Šib.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Šib je rekao da se Srbija kao kandidat za članstvo u EU obavezala da se priključi spoljnoj politici EU.

"Srbija se već priključila sankcijama protiv Belorusije i podržala je odluke Generalne skupštine UN u pogledu napadačkog rata protiv Ukrajine, kojim se krši međunarodno pravo. To su bili značajni koraci. Sada je bitno da se preuzimaju i drugi stavovi EU", rekao je on.

Šib je naveo da će se puno dejstvo sankcija ostvariti samo ako se nastupa zajedno.

"Izuzetno je važno da evropske zemlje idu tim putem jedinstveno. Podrazumeva se da to uključuje i Srbiju", istakao je on.

Šib smatra i da se situacije na Kosovu i sada na istoku Ukrajine nikako ne mogu uporediti.

Govoreći o privrednoj saradnji, Šib kaže da angažovanje nemačkih kompanija u Srbiji daje povoda za radost i ističe da se nemačkim investicijama uvode evropski standardi u Srbiju.

"Iz mojih razgovora sa s preduzetnicima iz Nemačke znam da, s obzirom na ruski napadački rat protiv Ukrajine, pomno prate stav Srbije i njenu političku i ekonomsku orijentaciju", rekao je on.

Poručio je da će za dalji proces približavanja Srbije EU, a i za ekonomski razvoj Srbije, biti odlučujuće da EU i njeni pristupni kandidati u ovoj teškoj situaciji stoje rame uz rame i da brane zajedničke vrednosti.

"Radi se o tome da svi pošaljemo poruku u istom pravcu i da svi znaju da se ovaj rat, koji je Rusija započela ničim izazvana, ne može opravdati. Na tom temelju će moći da se nastavi i ovaj trend koji obema stranama donosi korist", rekao je Šib.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво