Читај ми!

Ministar Vulin sa austrijskim kolegom Karnerom: Srbija je pouzdan i siguran partner

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je u Beču, posle razgovora sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom, da je Srbija najbolji i najsigurniji partner i saveznik kada se ne uslovljava već kada se sa njom razgovara i kada se poštuje.

Ministar Vulin je zahvalio austrijskom kolegi na mogućnosti da iz jedne od evropskih prestonica pošalje poruku da je Srbija partner, da se sa njom razgovara "i kada se poštuje i razgovara ne možete imati boljeg i sigurnijeg saveznika".

Ukazao je da je srpska policija od početka godine zaplenila više od 12 tona različitih narkotika i da najveći deo tog zaplenjenog otrova nije trebalo da završi na srpskom tržištu već da je bio namenjen tržištu Zapadne Evrope, samim tim i Austrije.

"Svaki kilogram narkotika koji zaplenimo mi u Beogradu je bar pola kilograma manje narkotika u Beču. Svaki uspeh srpske policije u borbi protiv organizovanih kriminalnih bandi na našoj teritoriji je pomoć i našim austrijskim kolegama, jer im neće stizati narkodileri i ubice sa naših prostora", naglasio je srpski ministar policije.

Naveo je da je ponosan na zajedničku akciju srpske i austrijske policije u kojoj je u Beču razbijena organizovana kriminalna grupa koju su činili državljani Srbije, od kojih su neki uhapšeni u Beču, neki u Obrenovcu, i koji su imali čak osam laboratorija za proizvodnju kanabisa.

Govoreći o migrantskoj krizi, ministar Vulin je naglasio da ona nije prošla i da Evropa greši ako misli da može da je zanemari.

"Srbija neće biti parking za migrante, sabirni centar gde će oni čekati svoju priliku da pređu u Zapadnu Evropu. Srbija je organizovana, snažna država, koju vodi snažan predsednik Aleksandar Vučić, država koja će umeti da zaštiti svoje granice", poručio je srpski ministar policije.

Naglasio je da za rešavanje migrantskog problema svih ovih godina od 2015. do danas Evropa nije uspela da formuliše jedinstvenu politiku i da je to jedan od razloga zašto migrantska kriza neće prestati, ali i razloga zašto moramo da se povezujemo i vodima računa o bezbednosti nas i naših zemalja.

Ministar Vulin je zahvalio austrijskom kolegi na kontinuiranoj pomoći koju pružaju u čuvanju granice i poslednjoj donaciji dronova koji će srpskoj policiji pomoći da bolje i uspešnije čuva našu granicu i prostor.

Ministar Karner istakao je odličnu saradnju dve policije i ministarstava u borbi protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i trgovine narkoticima, koja je rezultirala konkretnim veoma uspešnim akcijama i ukazao na to da će Austrija u borbi protiv ilegalnih migracija nastaviti da pruža podršku srpskim kolegama u čuvanju granice između Srbije i Severne Makedonije.

Posebno je istakao akciju u kojoj je početkom meseca zajedničkim radom i naporima srpske i austrijske policije uhapšen vođa organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila ljude. 

Naglasio je da je situacija na Zapadnom Balkanu i Srbiji od značaja za Austriju i njenu bezbednost i da je zato u borbi protiv kriminala neophodno stalno jačanje i produbljivanje saradnje, kroz razmenu informacija i stalnih sastanaka kriminalističkih policija između dveju zemalja. 

Dodao je da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena jačanju saradnje i u borbi protiv ekstremizma, sajber kriminala i naglasio da se samo intenzivnom saradnjom policija može stati na put kriminalnim grupama.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво