Читај ми!

Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani

U godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda na Kosovu i Metohiji Stejt department navodi da je kosovski ustavni sud u septembru prosledio tužilaštvu informaciju o tome da privremena vlada u Prištini stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

"Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom", naveo je Stejt department.

U izveštaju se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u Srbiju, navodi Glas Amerike.

Glas Amerike navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe Evropa Nostra uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su vladini zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.

Izveštaj sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao "Ubij Albance" na skupu članova SPC na obeležavanju Vidovdana kod spomen obeležja Gazimestan kod Prištine, a Glas Amerike podseća da je sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu, umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak na pet godina.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta pominju se i primeri antisemitskih incidenata u Srbiji, kao i primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali se ističe rad srpskih vlasti na restituciji imovine zaplenjene tokom Holokausta i izgradnji memorijalnog centra na Starom Sajmištu, uz podsećanje da je sloboda veroispovesti i jednakost svih verskih grupa garantovana Ustavom Srbije.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво