Читај ми!

Aleksandar Vučić, drugi predsednički mandat

Polaganjem zakletve u Skupštini Srbije počeo je da teče drugi petogodišnji mandat Aleksandra Vučića na funkciji predsednika Srbije. Koliko je svet danas drugačiji nego pre pet godina i koliko je drugačija pozicija Srbije, šta znači kada predsednik kaže da "sledi težih pet godina", u emisiji "Oko" govorili su univerzitetski profesori Slaviša Orlović, Stefan Surlić i Vladimir Vuletić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kaže da je ključna poruka u govoru predsednika Vučića to što je naglasio da će biti predsednih svih za sve, što je na prvom mestu naglasio Evropsku uniju i ekonomski i politički i vrednosno, kao i što je naglasio vojnu neutralnost Srbije i što je najavio novu Vladu do kraja jula.

Za sociologa Vladimira Vuletića veoma je važno to što su poruke predsednika bile pozitivne, pogotovu kada je reč o regionu, ali glavna stvar, kako ističe, bila je emotivnost u govoru i obraćanje građanima.

"Mislim da je ta emotivnost važna iz razloga što su teme sa kojima se dnevno najviše bavimo emotivne prirode, kao odnos prema Rusiji i odnos prema Kosovu", kaže Vuletić.

Tu je, ističe, bila ključna emocija, i smatra da je predsednik današnjim obraćanjem uspeo da nađe istu talasnu dužinu sa većinom građana.

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da će naredne godine za predsednika biti izuzetne i da je za njega utisak to što je pomenuo da će biti predsednik svih građana, a da je kroz pominjanje različitih tema želeo da dopre i do građana koji ga nisu podržali na izborima.

"Isto tako pomenuo je teme vladivine prava, demokratije, slobode medija i da će se ići ka unapređenju i na kraju vrlo pomirljive poruke što se tiče susedstva i naravno potrebu za kompromisom sa Prištinom", rekao je Surlić.

Profesor Orlović je ukazao da polaganje zakletve ima formalni i svečani karakter, a da  ovoga puta međunarodne okolnosti nisu svečarske, kao i da se pred Srbiju stavljaju razni pritisci, od uvođenja sankcija Rusiji, a tu je i pitanje Kosova i Metohije.

"Traga se za merom u jednoj vrlo delikatnoj, pre svega spoljnopolitičkoj situaciji, i u odnosu na neke pritiske koji su se nadvili nad Srbijom", rekao je Orlović i dodao da tu nema lakih odgovora.

"Mi smo spremni na kompromis, ali ne i na ultimatume, i to je ono što je predsednik naglasio", rekao je Orlović.

Najvažnije tražiti racionalna rešenja 

Profesor Vuletić ističe da je najvažnije tražiti racionalna rešenja. 

"Mi ne znamo kako će međunarodna arhitektura izgledati, ali je sigurno da će Srbija čuvati svoj teritorijalni integritet", rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, u narednom perodu očekuje se više poseta Beogradu, što govori da je Beograd garant stabilnosti u regionu.

"Ovakve globalne tektonske promene, poremećaji, pružaju priliku i daju šansu neodgoivornim političarima da rešavaju pitanja sa kojima nisu zadovoljni", rekao je Vuletić.

"Konkretno mislim na zamrznuti konflikt na Kosovu i Bosni i Hercegovini", rekao je Vuletić. 

Prema njegovim rečima, poruke prema Zagrebu su bile izuzetno pozitivne i mislim da će i tamo biti primljene onako kako je i rečeno.

"Ono gde jesu potencijalni problemi jeste što političko Sarajevo želi na neki način da izmeni Dejtonski sporazum i dovede u pitanje i mislim da će Srbija biti dosledna u onome što je i njena obaveza da sačuva taj sporazum", rekao je Vuletić.

"Svaka kriza se umnožava kad imamo nerešena pitanja"  

Surlić je istakao da su poruke regionu bile pomirljive i da se sve stavljaju u kontekst hibridnog ratnog stanja u kojem se nalazi čitavo tlo Evrope.

Tu se, kaže, pokazuje ključna slabost regiona – da se svaka kriza umnožava onda kada mi imamo naše nerešene probleme koji se vuku decenijama.

"Svaka druga buduća kriza će dobijati neki svoj poseban kontekst u regionu i multiplikovati se i pogrešno tumačiti dokle god imamo nerešena statustna pitanja koja uvek neko sa strane može koristiti kao monetu za potkusurivanje", rekao je Surlić.

Danas je, kaže, parlament mnogo pluralniji u odnosu na prethodni, i svakako bi trebalo da postoji komprimis između vlasti i opozicije oko bazičnih političkih pitanja.

"I Rusija i Zapad moraju imati razumevanja za Srbiju"  

Komentarišući najavljene posete i Lavrova i Šolca, Surlić kaže da strahuje da će oni poslati poruku da su prijatelji naših neprijatelja naši neprijtelji.

Smatra da se i od Rusije i od Zapada mora insistirati na tome da ima više razumevanja za poziciju Srbije, jer ipak smo mi jedna mala i slaba balkanska zemlja, a nikako neki globalni akter koji presuđuje i u slučaju Ukrajine i globalno.

Vuletić očekuje da će biti formiran parlament, ali ono što je važnije jeste poruka upućena pripadnicima nacionalnih manjina.

Orlović kaže da je danas bila evidentno da postoji nesrazmera u novom mandatu i novom legitimitetu predsednika i legitimetu starog saziva Skupštine i da očekuje da će predsednik imati proaktivni odnos sa novim sazivom parlamenta.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво