Читај ми!

Vučić: U nedelju razgovor s Putinom, tema i ugovor o gasu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sa šefom ruske države Vladimirom Putinom razgovarati u nedelju u 11 sati, a jedna od tema biće i gasni ugovor. Napominje da nema razloga za uznemirenost kada je reč o snabdevenosti namirnicama. Što se šećera tiče, kaže da je već danas u najveći broj radnji otpremljeno 260 tona.

Aleksandar Vučić je, komentarišući izjavu Srđana Milivojevića da će uskoro uslediti "spasiba na družbi", rekao da će toga svakako biti jer će razgovarati sa Putinom, kao i da se obojica uvek pristojno ponašaju i pozdravljaju i zahvaljuju.

Vučić je, osvrnuvši se na osmehe i podsmehe pojedinaca u vezi sa razgovorom sa Putinom, najavio da će se s njim čuti u 11 sati.

Izrazio je uverenje da će s Putinom imati ozbiljan, korektan razgovor, da će govoriti o gasnom ugovoru, saradnji i svim drugim pitanjima.

Kako je naveo, Srbiji treba 380 do 390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas sa Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

"Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dvoru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba", ocenio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

Vučić je tokom obilaska radova na gradilištu sektora 6 obilaznice oko Beograda najavio da će uskoro biti važnih poseta iz Evrope, sveta, ali i Ruske Federacije.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da se pozicija Srbije nije promenila.

"Imamo poziciju kao i pre 90 dana, jedina zemlja u Evropi koja ima potpuno istu, pravičnu poziciju i poziciju koja je usklađena sa najvišim interesima države Srbije. To je pozicija ozbiljnosti, odgovornosti, poštovanja međunarodnog javnog prava i to je srpska pozicija", kaže predsednik.

"Šećera imamo dovoljno da možemo da intervenišemo"

Nemamo problema ni sa šećerom ni sa drugim namirnicama, istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li može da umiri građane da nema problema sa snabdevanjem namirnicama zbog situacije sa šećerom, Vučić je rekao da nema razloga za uznemirenost.

Što se šećera tiče, kaže da je već danas u najveći broj radnji otpremljeno 260 tona, i pripremljeno daljih 250 tona.

"Ni sa tim neće biti problema. Nemamo problema sa količinama šećera koje imamo. Imali smo problema sa jednom firmom iz Kolubarskog okruga i jednim tajkunom, nekim kamatarima, koji misle da je vreme da zarade veliki novac", rekao je Vučić.

Najavio je da će se BIA i državni organi baviti ovim slučajem, a građani će imati šećera, soli, brašna, ulja.

Ukazao je da je i za neke druge namirnice postojao pokušaj istog tajkuna da otkupi sve misleći da vara državu i izbegava obaveze koje postoje.

"Sve uspevamo da završimo. Ljudi ne teba da brinu. Imamo tolike količine šećera da možemo da intervenišemo u svakom trenutku", rekao je predsednik.

Vučić: Napadi iz Hrvatske politički folklor

Predsednik Vučić ocenio je da napadi na premijerku Anu Brnabić iz Hrvatske mnogo više govore o onima koji je napadaju, nego o njoj.

"Kada histerija nastane, tu nema ozbiljnih argumenata. Kada vređate Anu Brnabić onako jadno i na ličnoj osnovi, mnogo više govorite o sebi nego o njoj", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o Milanovićevim uvredama na račun premijerke Srbije.

Predsednik ističe da smatra da je mnogo važno da se pokaže da ratni zločini ne mogu da ostanu nekažnjeni, a sve ostalo, sve te političke igre, vriska, dreka, histerija, nikome nisu naročito bitne. "To je politički folklor, nažalost", dodaje.

Na pitanje da prokomentariše fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama a na kojoj maturanti u Slavonskom Brodu zajedno sa profesorkom u maskiranim pantalonama šalju ustaški pozdrav, predsednik Srbije kaže da nema nikakva saznanja o tome i da zato ne želi da komentariše.

Dodaje da ne zna da li se radi o pravoj fotografiji ili foto-montaži i izražava uverenje da će organi vlasti u Hrvatskoj znati da preduzmu šta je potrebno.

"Fašizam je teška bolest protiv koje moramo da se borimo na svakom mestu i verujem da ćemo ukazivanjem na to kakva je to pošast bila, ali i neumanjujući mogućnost obnove takve bolesti u Evropi i svetu, sprečiti da se to dogodi", rekao je Vučić.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво