Читај ми!

Bajden čestitao Vučiću drugi mandat: Uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je čestitku Aleksandru Vučiću na ponovnom izboru za predsednika Srbije. Bajden u pismu navodi da se raduje što će dve zemlje da prodube blisku saradnju na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Predsednik SAD u pismu naglašava da su ovo vremena od ključnog značaja za Evropu.

"Primio sam na znanje da se Srbija, pod vašim rukovodstvom, pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", navodi se u pismu Džozefa Bajdena upućenog Aleksandru Vučiću.

Bajden je zahvalio predsedniku Srbije na saradnji i na toploj dobrodošlici koju je priredio novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu koji je, kako je Bajden naglasio, jedan od  najiskusnijih diplomata SAD.

"Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diverzifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizacije odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja", navodi u pismu predsednik SAD.

Bajden je u pismu podsetio da je imao čast da provede vreme sa Aleksandrom Vučićem tokom posete Srbiji 2016. godine u svojstvu potpredsednika SAD.

"Uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze i zajedničke interese naše dve zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbednosti širom sveta. Naši građani zavise od našeg vođstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve", navodi na kraju čestitke upućene Aleksandru Vučiću predsednik SAD Džozef Bajden.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво