Читај ми!

Potpisan ugovor u Naučno-tehnološkom parku, EU i Svetska banka podržavaju istraživače sa 84 miliona evra

U Beograd je stigao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Na početku posete obišao je Naučno-tehnološki park na Zvezdari sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić. Projekat istraživačke i startap zajednice finansira Evropska unija koja donira 41,5 miliona evra i Svetska banka koja će pozajmiti 43 miliona evra, a biće realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Visoki evropski zvaničnik, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obišli su kompanije u Naučno-tehnološkom parku (NTP).

Nakon toga su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević potpisali Ugovor o zajedničkom projektu za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji.

Projekat istraživačke i startap zajednice finansira Evropska unija koja donira 41,5 miliona evra i Svetska banka koja će pozajmiti 43 miliona evra, a biće realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluju u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima.

Vučić i Mišel su pre potpisivanja sporazuma razgovarali sa predstavnicima tih kompanija.

Mišel: Srbija nije samo partner već i prijatelj EU 

Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije, izjavio je u Beogradu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i naveo da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, "znak poverenja".

"Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas", poručio je Mišel.

Mišel je kazao da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU – sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti.

"To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru imaćemo i istu zajedničku budućnost", kazao je Mišel.

Naglasio je da Srbija nije samo partner već i prijatelj EU, i izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i što ima priliku da poseti Naučno-tehnološki park i srpske firme koje su, kako je istakao, deo zajedničke budućnosti EU i Srbije.

"Ovde sam ne samo da bih posetio srpske firme već zato što srpske firme jesu deo naše zajedničke budućnosti, i zbog mogućnosti da dalje radimo zajedno, da ubrzamo proces evrointegracija i da garantujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu", rekao je Mišel.

Dodao je da postoji želja i lična volja da se napravi važan korak u tom pravcu, ističući da je proces pristupanja od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost EU i Srbije.

Vučić: Po investicijama može da se vidi koliko je Srbija napredovala

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog sektora informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) učestvuje sa gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila nabolje.

"Samo po tome može da se vidi koliko je Srbija napredovala i koliko smo se promenili. I tim putem moramo da nastavimo", poručio je Vučić, nakon potpisivanja sporazum na osnovu koga će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice sa ukupno 84,5 miliona evra.

Vučić je rekao da je u NTP na nekoliko mesta video reči Srbina Nikole Tesla, možda najvećeg naučnika u istoriji čovečanstva, da nema većeg uzbuđenja nego kada izumitelj vidi kako se kreacija njegovog uma razvija ka uspehu i da je upravo to i video danas u razgovoru sa mladim inovativnim ljudima.

"Želim svim inovativnim ljudima da se kreacije njihovog uma ostvare", poručio je Vučić.

Napomenuo je da su Srbija i EU prožete međusobnim vezama – ne samo teškim stvarima, već i onim lepim i uspesima.

"Kroz Fond za inovacionu delatnost, a tu se ponosimo sa više od 150 patenata, imali smo ulaganja između 500.000 i 600.000 evra godišnje, dok danas država Srbija ulaže više od 20 miliona evra kroz taj fond. To govori o tome koliko je država napredovala i rasla i koliko su napredovali naši naučno-tehnološki parkovi i firme", istakao je Vučić.

Naglasio je da je pre samo pet godina u NTP Beograd bilo samo 20 inovativnih kompanija, dok ih je danas 120.

Vučić je podsetio da su izgrađeni i NTP u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Data centar u Kragujevcu i da veruje da će NTP biti izgrađeni i u drugim gradovima u Srbiji, kako bi i u njima mladi imali šansu da razvijaju svoje ideje.

"Još više novca ćemo da ulažemo. Srećan sam što ste mogli kod Ane Brnabić da vidite neverovatnu strast... Mogao sam da se našalim da je to zbog buduće vlade, a u stvari sam hteo da kažem da se to dešava kada neko u nešto veruje. I ona je preterala u priči da se taj razvoj desio u vreme kada sam ja bio premijer. Jeste, ali slučajno pošto je moj posao bio samo da prepoznam ljude koji imaju tu strast i znanje kod ljudi koji to bolje znaju i razumeju i samo da im damo da rade", prokomentarisao je Vučić.

Predsednik kaže da je danas razgovarao sa mladićem koji je sa 17 godina prvih 10 evra zaradio u NTP Beograd, a sada je napravio najmoderniju rukavicu za slepe.

Ne bismo uspeli sve to bez podrške EU, ne bismo imali nikakvu šansu da napravimo to da nije bilo ne samo finansijske već i široko strukturalne podrške EU, rekao je Vučić obraćajući se Šarlu Mišelu.

"To je za nas bilo od izuzetnog značaja", naglasio je on.

Podsetio je da je u privlačenju stranih direktnih investicija Srbija pre učestvovala na Zapadnom Balkanu između 39 do 41 odsto, dok je u prethodne tri godine to bilo na nivou prosečnih 61 odsto.

Zahvalio je Šarlu Mišelu što će i prenoćiti u Beogradu, pošto u poslednje vreme svi dolaze samo na po sat vremena i dodao da niko više ne poštuje domaćine.

Naučili smo da o nama govore loše i ne ljutimo se, ali jedino ne možemo da oprostimo uvrede kada neko kaže da smo loši domaćini, rekao je Vučić i prokomentarisao da je odluka Mišela da ostane ceo dan i prespava vidi kao znak ogromnog poštovanja, i da će Srbija to znati da uzvrati.

"Drago mi je što smo ovu posetu počeli baš u NTP Beograd i nadam se da ćemo imati više prilike u budućnosti da vidimo neke druge gradove u unutrašnjosti, južno od Beograda, da vidimo i Niš i Kragujevac, Leskovac, Kruševac, Kraljevo i Čačak, pa da sami steknete utisak o Srbiji, posle čega nijedan izveštaj ne može to da promeni i napravi ga lošijim", istakao je Vučić.

Kazao je da će država izdvajati više finansijskih sredstava, ali i da će moliti i naše evropske partnere da više ulažu u toj oblasti.

Brnabić: Nastaviće se ulaganja u nauku i nove tehnologije 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija u prva tri meseca Srbija u sektoru Informatičko-tehnoloških i komunikacionih tehnologija u prva tri meseca ostvarila izvoz od 546 miliona evra i da će biti nastavljena ulaganja u nauku i nove tehnologije.

"Ovo je prvi naučno-tehnološki park, otvoren 2015. godine, kada je predsednik Vučić bio premijer, a 2016. smo osnovali Ministarski savet za informatičko-tehnološko i inovaciono preduzetništvo, što je bio početak ozbiljnog bavljenja države inovacijama i ulaganja u startape i razvoj", rekla je premijerka Brnabić.

Tokom popodneva uslediće sastanak Vučića i Mišela, koji će se potom obratiti medijima.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво