Читај ми!

U Prištini usvojen Nacrt zakona o formiranju vojne policije pri KBS-u

Poslanici skupštine u Prištini usvojili su Nacrt zakona o vojnoj policiji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koji će biti primenjivan na vojno osoblje, civilno osoblje KBS-a i Ministarstva odbrane, građane ili strance, čije aktivnosti narušavaju ili ometaju Kosovske bezbednosne snage. Za Nacrt zakona u drugom čitanju glasala su 74 poslanika.

Vojna policija (VP), prema nacrtu zakona, ima jurisdikciju na teritoriji Kosova i u misijama u inostranstvu u podršci KBS-u.

Pruža policijske usluge i borbenu podršku KBS u zemlji i inostranstvu u ispunjavanju njihove misije.

"Vrši svoja ovlašćenja u kasarnama ili na područjima delovanja u kojima deluje KBS, u prostorijama Ministarstva odbrane (MO), van kasarne protiv osoblja KBS-a i MO, i lica koja krše zakonske naloge VP-a. VP vrši svoju vlast nad svim vojnim i civilnim entitetima, lokalnim i stranim, sa ili bez državljanstva, koji svojim delovanjem ugrožavaju aktivnost KBS-a unutar i van Kosova", navedeno je u nacrtu.

Vojna policija je "ovlašćena da koristi silu, vatreno oružje, alate i opremu u svojoj upotrebi, u skladu sa principima proporcionalnosti i nužnosti, kako bi ispunila ovlašćenja i dužnosti u skladu sa važećim zakonodavstvom. U skladu sa ovim članom, ministar odbrane donosi podzakonski akt".

Takođe ima pravo da ograničava kretanje, zaustavlja, hapsi i prati osobe.

Parlament u Prištini usvojio je u decembru 2018. godine zakon koji reguliše desetogodišnju transformaciju KBS-a u vojsku, bez promene naziva.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво