Читај ми!

Đukanović podržava inicijativu Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da podržava dijalog Beograda i Prištine, koji bi rezultirao postizanjem održivog sporazuma, kao i inicijativu Prištine da se učlani u Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

Milo Đukanović je pre podne stigao u dvodnevnu posetu Prištini, prvu u svojstvu predsednika Crne Gore od kako je na KiM 1999. godine uvedena međunarodna uprava i centralne kosovske vlasti jednostrano proglasile nezavisnost 2008. godine.

"Crna Gora je država koja je 2008. priznala nezavisnost Kosova i naravno nakon toga je potpuno jasan naš stav prema logičnoj potrebi, prema intenciji da Kosovo postane deo evropskih i šire organizacija. Dakle, razumemo da je blagodet ne samo za Kosovo, nego rekao bih i za region i za Evropu, svako novo članstvo u SE, imajući u vidu značaj koji ta organizacija ima. Organizaciji koja je neka vrsta predvorja za EU", naveo je Đukanović na konferenciji za medije sa Vjosom Osmani sa kojom se u Prištini prvom sastao i  i razgovarao.

Osmanijeva je od Đukanovića zatražila podršku članstvu Kosova u Savetu Evrope, ali i drugim međunarodnim organizacijama, istovremeno ponovivši oštre stavove prema Rusiji i Srbiji, optužujući ih za hegemonističku politiku, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića za lošu retoriku.

Đukanović je dodao da je inicijativa Prištine za članstvo u SE "korist za sve u celini" i da na taj način u Podgorici "razumeju aplikaciju Kosova u SE".

"I zato je logično i prirodno da podržavamo tu intenciju i nastavićemo da radimo ono što smo radili i u prethodnom periodu, razumevajući potrebu Kosova da kao nezavisna država bude deo savremenih političkih i ekonomskih i demokratskih integracija", dodao je Đukanović.

Osmanijeva smatra da Beograd pokušava da utiče na susede, iako su, kako je rekla "Kosovo, Crna Gora i BiH nezavisne države", kritički govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan".

Ona tvrdi da je ta inicijativa pokazala kako navodno preko nje Rusija širi svoj uticaj na Balkanu.

Milo Đukanović je ukazao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" nastala u trenutku izvesne depresije u određenim zemljama regiona kada je izgledalo da je evropska integracija zemalja regiona nemoguća i da je, nedavnim odlaskom kancelarke Nemačke, Berlinski proces na izdisaju.

"Ni jedna ni druga pretpostavka nisu tačne, mi mislimo da je ovaj geopolitički zaplet koji sada imamo otvorio novu šansu za dobru dinamiku evropskih zemalja regiona. Crna Gore ostaje opredeljenja da ide ka EU. Zato smo se u Crnoj Goril opredelili da ne hrlimo u inicijativu Otvoreni Balkan, nego da insistiramo na nastavku saradnje u okviru Berlinskog procesa", poručio je Đukanović.

Istovremeno je pružio punu podršku dijalogu Beograda i Prištine.

"Jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnoh dogovora. Jer to nije pitanje koje se tiče samo Kosova i Srbije, to je pitanje koje se tiče i stabilnosti regiona i zbog toga kao sused i Kosova i Srbije pokazujemo visoku zainteresovanost da se dijalog nastavi da u doglednoj budućnosti rezultira održivim sporazumom", kazao je Đukanović.

Pozvao je Vjosu Osmani da poseti Podgoricu, a oboje su istakli odličnu saradnju i istakli zajedničke ciljeve a to su, pre svega, evropske integracije.

Tokom dvodnevne posete Prištini Đukanović je imao susret i sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom, a u odsustvu premijera Kurtija, potpredsednici vlade prirediće zvanični ručak.

On će se sastati i sa gradonačelnikom Prištine i sa predstavnicima opozicionih parlamentarnih partija.

Predsednica Vjosa Osmani prirediće svečanu večeru za predsednika Đukanovića i crnogorsku delegaciju.

Drugog dana posete, Đukanović će obići bazu KFOR-a, održati predavanje na AAB koledžu i učestvovati na Biznis forumu u organizaciji počasnog konzula Crne Gore na Kosmetu.

On će zajedno sa Osmanijevom govoriti i na manifestaciji "Dani Crnogoraca na Kosovu" u organizaciji Udruženja Crnogoraca "Lovćen" u Narodnom pozorištu u Prištini. 

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво