Spor oko Zakona o zabrani diskriminacije

Predlog zakona biće vraćen u skupštinsku proceduru, ali će Vlada i zainteresovane strane, u narednih nedelju dana, pokušati da usklade sporne članove. Ljajić tražio objašnjenje. Verske zajednice potvrdile da su iznele primedbe na tekst zakona.

Vlada Srbije će u narednih nedelju dana pokušati da, sa zainteresovanim stranama, uskladi tekst Predloga zakona o zabrani dikriminacije, koji će ukoliko dogovor izostane u skupštinsku proceduru biti vraćen u neizmenjenom obliku, saznaje Radio-televizija Srbije.

Vlada je o spornom predlogu zakona raspravljala na zahtev ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića čije je ministarstvo pripremilo zakonski predlog.

Pre nego što ovaj predlog zakona bude vraćen u skupštinsku proceduru, biće održan sastanak s predstavnicima crkava i verskih zajednica na čiju je incijativu Predlog zakona povučen.

Predlog Zakona protiv diskriminacije povučen je juče posle podne iz procedure posle telefonske sednice Vlade Srbije na, kako je ranije danas izjavio Ljajić, zahtev Srpske pravoslavne crkve.

Odluka Vlade Srbije da, veče uoči sednice Skupštine, povuče Predlog zakona o zabrani diskriminacije koji je trebalo da bude prva tačka dnevnog reda, izazvala je burna reagovanja  dela opozicije, nevladinih organizacija, ali i resornog ministra.

Ljajić je rekao da nije bio pozvan na telefonsku sednicu Vlade, na kojoj je zakon povučen, pod izgovorom da je bio nedostupan.

"Neka nam se kaže da ubuduće zakon šaljemo crkvama, a onda da ide u proceduru. U protivnom može nam se desiti da usvajanje svakog zakona prate ovakve afere", rekao je Ljajić.

Ministar Ljajić je ukazao da je to opasno derogiranje demokratskih institucija i menjanje pravila koja važe u svetu i podsetio da je njegovo ministarstvo predlagač tog zakona i da bi bilo korektno da bude među prvima informisan o nameri da se taj zakon povuče.

Prema njegovim rečima, na zakonu se radilo tri godine, njegova verzija je usaglašena sa najvećim brojem političkih stranaka, konsultovane su brojne nevladine organizacije i ugrađeni su mnogi predlozi civilnog sektora.

"Zakon je dobio najveće ocene svih međunarodnih organizacija i on je uslov da Srbija bude stavljena na belu šengen listu", istakao je Ljajić i naveo da je rok za usvajanje zakona april i da oni koji su povukli zakon i inicirali njegovo povlačenje snose svu odgovornost ukoliko ne bude usvojen.

U srpskoj Patrijaršiji potvrđeno je da su Sinod Srpske pravoslavne crkve, Beogradska nadbiskupija Rimokatoličke crkve, Islamska zajednica Srbije, Evangelistička crkva i druge verske zajednice u Srbiji zajedno uputile pismo sa primedbama na Predlog zakona o diskriminaciji.

Reagovanje zaštitnika građana

Zaštitnik prava građana Saša Janković ocenio je da su povlačenjem Predloga zakona o zabrani diskriminacije iz skupštinske procedure nakon sprovedene javne rasprave i usvajanja u Vladi, demokratske procedure i institucionalni mehanizmu obezvređeni na štetu građana i njihovih prava.

"Svako, pa naravno i crkva ima pravo da izrazi mišljenje o bilo kom zakonskom predlogu, ali za to im, kao i ostatku civilnog društva, stoji na raspolaganju javna rasprava kao obavezni, zakonom utvrđeni deo zakonodavnog procesa", naveo je Janković u saopštenju za javnost.

Janković je ocenio da i Ministarstvo vera svaki zakonski predlog sagledava iz aspekta ostvarivanja i zaštite verskih sloboda i prava i predočava svoje stanovište predlagaču i Vladi.

"Zaštitnik građana, od koga Vlada i nadležno ministarstvo nisu tražili mišljenje o Predlogu zakona koji se neposredno tiče njegove zakonom utvrđene nadležnosti, uputio je svoje mišljenje o predlogu Narodnoj skupštini i pozvan je da ga iznese na nadležnom odboru Parlamenta", navodi se u saopštenju.

Protest LDP-a i nevladinih organizacija

Centar za razvoj civilnog društva ocenio je da je povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure "snažan izraz neodgovornog odnosa prema pravima građana Srbije".

Centar izražava i veliku zabrinutost zbog takvog postupka i podseća da je usvajanje ovog zakona jedna od glavnih obaveza koje je Srbija prihvatila Drugim evropskim partnerstvom, a takođe i "solidno jemstvo zaštite svih manjina u našoj zemlji".

Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska unija i grupa nevladinih organizacija osudile su povlačenje Predloga zakona protiv diskriminacije iz skupštinske procedure i taj postupak ocenile su kao "ozbiljan udarac demokratskom uređenju Srbije".

"Iskoristićemo sva politička i pravna sredstva da Srbija bez odlaganja dobije zakon koji će sprečavati i kažnjavati diskriminaciju", navodi se u izjavi lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.

Jovanović je dodao da su "pod pritiskom pojedinih ministarstava" u samom predlogu zakona već ublažene neke odredbe koje štite ravnopravnost građana i, posebno, neutralnost države i odvojenost države i crkve.

SPS-JS-PUPS ne podržavaju predlog

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je da posalnički klube SPS-JS-PUPS neće glasati za Predlog zakona o dikriminaciji.

"Ja nemam ništa protiv homoseksualaca i toga što oni rade, ali neću nikada da podignem ruku i da kao narodni poslanik JS glasam za nešto što je bolesno", kazao je Marković.

Sporni članovi 18 i 21

Grupa nevladinih organizacija u protestu zbog povlačenja iz skupštinske procedure Zakona protiv diskriminacija navodi da je Srpska pravoslavna crkva uz podršku više drugih verskih zajednica zatražila da se ovaj zakon ne donese, i ocenile da to predstavlja ozbiljno kršenje Ustava Srbije.

Kako se tvrdi u saopštenju, "SPC se protivi članu 18, koji reguliše diskriminaciju u oblasti verskih prava, i članu 21, koji reguliše zabranu diskriminacije u pogledu rodnog identiteta i seksualne orijentacije".

"Ovim povlačenjem Vlade pred pritiskom SPC zadan je još jedan ozbiljan udarac demokratskom uređenju Srbije - klerikalizacija države i društva i dalje će nezaustavljivo napredovati ako legitimni organi države ne budu vodili računa o onima koji su ih izabrali", ističe se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale Koalicija za sekularnu državu, Centar za mir i demokratiju, Centar za unapređenje pravnih studija, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Kveria centar, List Republika, Urban In, Žene u crnom i Škart.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da je razlog povlačenja Predlog zakona o zabrani diskriminacije iz skupštinske procedure dodatno usaglašavanje, jer je za donošenje i primenu tako važnog zakona neophodno postići opštu i široku podršku javnosti.

"Razlog za povlačenje zakona iz skupštinske procedure je dodatno usaglašavanje, jer je bolje da tako važan zakon u skupštinsku proceduru dođe usaglašan sa svim relevantnim činiocima", rekla je Trivan.

Istakavši da se DS zalaže za apsolutnu ravnopravnost i jednakost svih građana, Trivan je navela da će ta stranka podržati zakon i glasati za njegovo donošenje.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво