Читај ми!

Selaković: EU prioritet spoljne politike, neophodan podsticaj

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Ministar Selaković je rekao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, ujedno istakavši da je važno pružiti regionu podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i regionu, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Ministar je podvukao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom, dok je, kako je naveo, posvećenost druge strane ovom procesu upitna, naročito imajući u vidu podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, koji ne doprinosi procesu normalizacije odnosa.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji.

Mađarska jedan od ključnih partnera Srbije  

Ministar Selaković sastao se u Briselu i sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Selaković je istakao da značaj nedvosmislene podrške Mađarske na evropskom putu Srbije, kao jednog od ključnih partnera.

Sagovornici su razmotrili širok spektar regionalnih i geopolitičkih tema, sa posebnim osvrtom na posledice sukoba u Ukrajini i uticaj konflikta na situaciju u Srbiji i Mađarskoj.

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Selaković i Lipavski o situaciji u regionu i sukobu u Ukrajini

Ministar Selaković na marginama Saveta EU u Briselu razgovarao je sa šefom diplomatije Češke Janom Lipavskim koga je informisao o situaciji na Zapadnom Balkanu i naglasio da su mir i stabilnost ključni interes Srbije koja želi da ostane na putu ekonomskog razvoja.

Dvojica ministara su razmotrila situaciju u vezi sa sukobima u Ukrajini i posebno se osvrnuo na političke, energetske i humanitarne aspekte krize, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije zahvalio je sagovorniku na principijelnoj podršci koju je Češka do sada pružila proširenju EU na Zapadni Balkan i izrazio očekivanje da će zvanični Prag nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu evrointegracija.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво