Povučen Predlog zakona protiv diskriminacije

Predlog zakona protiv diskriminacije koji je Vlada Srbije usvojila, povučen iz skupštinske procedure. "Snažan izraz neodgovornog odnosa prema pravima građana Srbije", ističu iz Centra za razvoj civilnog društva.

Iako je na sutrašnjoj sednici Skupštine prva tačka dnevnog reda trebalo da bude Predlog zakona protiv diskriminacije, Vlada Srbije ga je kasno popodne povukla iz skupštinske procedure. Kako su za RTS rekli u Vladi, posle sugestija verskih zajednica, ponovo će se razmotriti pojedine odredbe tog zakona.

U Ministarstvu rada i socijalne politike navode da su oni obavešteni o tome da je Predlog zakona povučen iz skupštinske procedure, ali da još ne znaju koji su konkretni razlozi i koji su zakonski članovi sporni.

Zakon protiv diskriminacije koji je Vlada usvojila pre dve nedelje nakon četiri godine priprema jedan je od uslova da se Srbija nađe na "Beloj šengenskoj listi".

Centar za razvoj civilnog društva ocenio je da je povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure "snažan izraz neodgovornog odnosa prema pravima građana Srbije".

Centar izražava i veliku zabrinutost zbog takvog postupka i podseća da je usvajanje ovog zakona jedna od glavnih obaveza koje je Srbija prihvatila Drugim evropskim partnerstvom, a takođe i "solidno jemstvo zaštite svih manjina u našoj zemlji".

"Ozbiljan udarac demokratskom uređenju Srbije"

Liberalno demokratska partija, Socijalnodemokratska unija i grupa nevladinih organizacija osudile su povlačenje Predloga zakona protiv diskriminacije iz skupštinske procedure i taj postupak ocenile su kao "ozbiljan udarac demokratskom uređenju Srbije".

"Iskoristićemo sva politička i pravna sredstva da Srbija bez odlaganja dobije zakon koji će sprečavati i kažnjavati diskriminaciju", navodi se u izjavi lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.

Jovanović je ocenio da je sada potpuno jasno gde i zašto zastaju evropski zakoni i nastavak evropskih integracija Srbije.

"Od danas je očigledno da u srpskom društvu postoji opasnost da se, daleko od očiju javnosti donose odluke i povlače zakoni koji treba da od ove zemlje naprave normalno mesto za život", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da su "pod pritiskom pojedinih ministarstava" u samom predlogu zakona već ublažene neke odredbe koje štite ravnopravnost građana i, posebno, neutralnost države i odvojenost države i crkve.

Sporni članovi 18 i 21

Grupa nevladinih organizacija u protestu zbog povlačenja iz skupštinske procedure Zakona protiv diskriminacija navodi da je Srpska pravoslavna crkva uz podršku više drugih verskih zajednica zatražila da se ovaj zakon ne donese, i ocenile da to predstavlja ozbiljno kršenje Ustava Srbije.

Kako se tvrdi u saopštenju koje je potpisala i Socijaldemokratska unija, "SPC se protivi članu 18, koji reguliše diskriminaciju u oblasti verskih prava, i članu 21, koji reguliše zabranu diskriminacije u pogledu rodnog identiteta i seksualne orijentacije".

"Ovim povlačenjem Vlade pred pritiskom SPC zadan je još jedan ozbiljan udarac demokratskom uređenju Srbije - klerikalizacija države i društva i dalje će nezaustavljivo napredovati ako legitimni organi države ne budu vodili računa o onima koji su ih izabrali", ističe se u saopštenju.

Saopštenje su potpisale Koalicija za sekularnu državu, Centar za mir i demokratiju, Centar za unapređenje pravnih studija, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Kveria centar, List Republika, Urban In, Žene u crnom i Škart.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи