Читај ми!

Zečević: Neko je Prištini dao mig, mnogo je argumenata protiv kandidature za Savet Evrope

Slobodan Zečević, naučni savetnik u Institutu za evropske studije rekao je za RTS da je Vašingtonski sporazum stvaljen ad akta ako Priština podnese zahtev za ulazak u Savet Evrope.

U Briselu je sinoć šef evropske diplomatije Žozep Borelj održao radnu večeru za lidere Zapadnog Balkana na kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prištinska strana je rekla da će aplicirati za članstvo u Savetu Evrope.

Slobodan Zečević naučni savetnik u Institutu za evropske studije rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da Priština smatra da oni kao nezavisna država imaju pravo da uđu u Savet Evrope, kao predvorje za ulazak EU.

Ono što je problem sa Prištinom je, kako kaže Zečević, da ona nije priznata od UN, od SB i kao takva nije država.

Drugi problem koji Priština ima je što se Savet Evrope zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava, a srpski naorod na KiM je u teškom položaju i trpi stalne provokacije, napomenuo je Zečević.

"Ako govorimo da se Savet Evrope bavi kulturnom saradnjom, Priština je rušila kulturno- istorijske spomenike srpskog naroda. Mnogo je argumenata da ne može da bude kandidat u Savetu Evrope", rekao je Zečević.

"Iz geostrateških razloga neko im je dao mig, SAD i iz EU da mogu da se kandiduju uz činjenicu da Rusija nije više deo te organizacije, a ona je često u tim međunarodnom organizacijama štitila srpske nacionalne interese", dodao je Zečević.

"Kažu da imaju dvotrećinsku većinu glasova potrebnu da uđu u Savet Evrope", podvlači Zečević.

Šta je sa Vašingtonskim sporazumom

"Kada govorimo o principima međunarodnog javnog prava, vidimo šta nas štiti. Štiti nas Rezolucija 1244, UN nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu. To je praktično teritorija pod protektoratom UN", rekao je naučni savetnik Instituta za evropske studije.

Prema njegovim rečima, samo međunarodno pravo i UN ne priznaju Kosovo kao državu.

Danas je problem rata, što je rat između Rusije i Ukrajine, rat putem posredništva, između SAD i Rusije, a posrednik je Ukrajina, u tom stanju niko ne poštuje međunarodno pravo, to su geostrateški interesi, navodi Zečević.

"U ovom ternutku SAD i Evropa shvataju da je Rusija u nepovoljnom položaju, da je na neki način isterana geostratški iz Evrope i hoće da završe posao u vezi sa nama", kaže Zečević.

Žele da iskoriste priliku koju im rata pruža – da završe koncept koji su gurali decenijama, napominje on.

Kako kaže, Vašingtonski sporazum je stvaljen ad akta ako Priština podnese zahtev za ulazak u Savet Evrope.

"Imali smo dogovor da bude moratorijum, da se ne bavimo povlačenjima priznanja Kosova i da se Priština ne kandiduje za ulazak u međunarodne organizacije", kaže Zečević.

"Sada se ovim što oni žele da rade, prekida se poštovanje Vašingtonskog sporazuma. Mi se spremamo da odgovorimo lobiranjem za poništavanje priznanja nezavisnosti Kosova", zaključio je Zečević.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво