Читај ми!

Vučić na radnoj večeri u Briselu, fokus na Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas neformalnoj večeri koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je u pitanju tradicionalna večera, koju jednom godišnje organizuje šef diplomatije EU, dok diplomatski izvori Tanjuga u Briselu preciziraju da će fokus biti na ratu u Ukrajini, odnosno na posledicama "ruske agresije", kako na regionalnu bezbednost, tako i na evropsku ekonomiju.

Prema nezvaničnim najavama, biće reči i o usklađivanju politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na "najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata", javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Organizatori sastanka želeće da pošalju poruku da, uprkos svim problemima sa kojima se Evropa suočava i ratu u Ukrajini, Zapadni Balkan nije zaboravljen, kao i proces pristupanja EU.

Predsednik Vučić će imati bilateralne susrete sa Boreljom i Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. 

Dolazak na večeru u Briselu, pored predsednika Srbije, potvrdili su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija.

Privremene institucije u Prištini predstavljaće ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Tradicuju organizovanja večera sa liderima sa Zapadnog Balkna pokrenula je nekadašnja šefica dipomatije EU Federika Mogerini kao načini da se ohrabri i poboljša saradnja unutar regiona i regiona sa EU.

Planirano je da se na kraju večere lideri Zapadnog Balkna obrate medijima u Briselu.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво