Читај ми!

Brnabićeva: Evropski put danas važniji nego ikada

Srbija je država koje prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira, stabilnosti i napretka za sve naše građane, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Novom Sadu.

Ana Brnabić, na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu, izjavila je da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova.

Zato je 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije, dodala je, projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višdecenijski period blagostanja i prosperiteta.

"Srbija je država koje prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane", rekla je Brnabićeva.

"Srbija i Balkan nisu evropska periferija"

Dodala je i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija, kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

"To što smo danas u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija, već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice", kazala je premijerka.

Navela je da je EU i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije.

"Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope", zaključila je Brnabić.

Žiofre: Ostajemo najbolji partneri Srbije

Prijem povodom Dana Evrope priredili su ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Žiofre je pohvalio napredak Srbije na putu na Evropskoj uniji i sprovedene reforme, te izrazio nadu da će Srbija u potpunosti uskladiti i spoljnu politiku sa EU.

"Ostajemo najbolji partner Srbije u ekonomskom i svakom drugom pogledu o čemu svedoči veliki broj investitora, nivo ekonomske razmene i projekata koji donose nova radna mesta. Pomažemo razvoju novih kompanija, naučnih projekata, podržavamo poljoprivrednike kroz IPARD programe, gradimo infrastrukturu zajedno, čuvamo životnu sredinu i obezbedićemo Srbiji energetsku nezavisnost konekcijom sa Bugarskom", istakao je Žiofre.

Naveo je i da ne treba da se zaboravi i solidarnost sa hiljadama izbeglica, kojima su u Srbiji pomogli da izgrade domove i započnu novi život.

"To su samo neki od primera da Srbija i EU rade zajedno kako bi konkretno pomogli građanima. Ovo je vreme da budemo zajedno kako bismo obezbedili prosperitet", poručio je Žiofre.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво