Читај ми!

Vučić se sastao sa Bramercom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za podnošenje predstojećeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na sastanku razmatrana je saradnja između Mehanizma i Srbije, primena nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, pravosudna saradnja zemalja regiona u relevantnim predmetima, kao i pitanja pronalaženja nestalih osoba, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sagovornici su ocenili da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale dobra i da se odvija u kontinuitetu uz zalaganje obe strane, te da su zajednički programi u vidu obuka i drugih vidova podrške bili od pomoći u primeni Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Vučić je ponovio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da se odnosi prema ovoj saradnji na ozbiljan i odgovoran način, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje, budući da je naša zemlja iskreno posvećena tome da i na ovaj način doprinese pomirenju u regionu.

Glavni tužilac Bramerc je pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocenivši da je naša zemlja bila izuzetno transparentna u pogledu razmene optužnica i informacija o istragama, što je umnogome doprinelo bržem procesuiranju pojedinih predmeta.

Predsednik Vučić je sa glavnim tužiocem Bramercom razmenio mišpljenja i o mogućnostima za ulaganje dodatnih napora kako bi se pitanje nestalih osoba što pre rešilo, čime bi se u određenoj meri rasteretili regionalni odnosi.

Predsednik je posebno naglasio da Srbija od samog početka ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno, što je i pokazala nizom aktivnosti, a što očekuje i od drugih strana, zaključuje se u saopštenju.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво