Читај ми!

Stojanović: Očekujem "snažnije insistiranje" Šolca umesto pritiska na Vučića

Nekadašnji dopisnik Politike iz Nemačke Miroslav Stojanović ne očekuje da će nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem postaviti ultimatum da se Srbija pridruži sankcijama EU prema Rusiji. Govoreći o mogućim porukama nemačkog kancelara o dijalogu Beograda i Prištine, Stojanović smatra da će Šolc ići na "snažnije insistiranje" umesto pritiska na Vučića.

Usklađivanje spoljne politike sa EU, što podrazumeva pridruživanje sankcijama Rusiji, i dijalog Beograda i Prištine, ključne su teme današnjeg sastanka predsednika Srbije i kancelara Nemačke

Miroslav Stojanović kaže za RTS i da je agenda sastanka Olafa Šolca i Aleksandra Vučića u Berlinu dopunjena u odnosu na prvobitne najave.

U najavi iz kabineta Olafa Šolca na prvom mestu je bila Ukrajina, na drugom bilateralni odnosi, pa saradnja u regionu.

Prema njegovim rečima, u poslednjem trenutku je "uleteo" dijalog sa Prištinom koji je verovatno bio ustupak specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku. Očekuje da će Šolc pokušati na napravi nekakav proboj u dijalogu dve strane koji je dugo u zastoju.

Stojanović konstatuje da je u dijalogu Beograda i Prištine ključna tema Zajednica srpskih opština.

Dodaje da nije siguran da Miroslav Lajčak može izvršiti pritisak na Kurtija, pa čak ni EU, kao što je i bio slučaj kada je uveo carine od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije.

"Ništa se nije rešilo dok nije uletela 'buldožer' politika SAD". Smatra da se sve opet svodi na to da li će biti pritiska Vašingtona na Prištinu.

Ukazuje na to da je Ukrajina je prioritet i u Briselu i Berinu.

Prema njegovim rečima, ceo program nemačke vlade, koju prvi prvi put u istoriji čine tri stranke, tzv. "semafor" koalicija, praktično pao u vodu kao što je tema zelene agende – odustalo se od zabrane nuklearne energije, rat u Ukrajini je pomerio sve teme.

Šolc svestan okolnosti u kojoj se Srbija nalazi

Stojanović očekuje da će Šolc Vučiću sigurno ponoviti sve što su mu je već prenela šefica diplomatije Analena Berbok.

Podseća i na čestitku predsednika Nemačke Frank-Vlatera Štajnmajera Vučiću, gde je pomenuo izrazitu potrebu da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU. Ipak, Stojanović ne očekuje insistiranje na tome, jer je, kao kaže, Šolc je bliži real-politici i svestan okolnosti u kojoj se Srbija nalazi.

"Za Šolca neće biti sve novo, budući da je bio zamenik Angele Merkel. Merkelova je strogo nacrtala stazu kojim Beograd mora ići do priznanja Prištine, ali je, kaže Stojanović, ostavila manevarski prostor, shvativši da se taj čvor ne može preseći preko noći. "I Šolc će verovatno ići na 'snažnije insistiranje' umesto pritiska na Beograd."

Stojanović ukazuje da je Šolc na početku rata u Ukrajini bio uzdran i govorio o slanju poljske bolnice da bi posle došlo do zaokreta i slanja teškog naoružanja kao što je i slučaj sa mnogim drugim zemljama Evrope.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво