Читај ми!

Kristofer Hil: Stav SAD je jasan, a na Srbiji da razmisli o uvođenju sankcija Rusiji

Ambasador SAD Kristofer Hil je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je jasno šta je stav Sjedinjenih Država kada je reč o Srbiji i uvođenju sankcija Rusiji, a da je na Beogradu da razmisli o tome. Američki ambasador kaže da Srbija treba da podrži dijalog kojim posreduje EU. Ako mislite da će Rusija nekako pomoći oko Kosova – treba opet da razmislite o tome, poručio je Hil.

Troje američkih senatora nedavno je posetilo Srbiju, kao i pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid.

Ambasador Kristofer Hil je rekao da je jedna od tema bila i rat u Ukrajini i da su američki predstavnici izneli različite aspekte te situacije, odnosno da iz perspektive EU i SAD, Srbija treba da se ponaša kao članica EU i da se pridruži sankcijama.

"Jasno je da je to naša politika, a sa druge strane, Srbija treba da razmisli o tome", rekao je Hil.

Rekao je i da nije tačno da se 60 dana koje je senator Kris Marfi naveo u izveštaju sa puta nakon posete Beogradu odnosilo na uvođenje sankcija Rusiji, kao što su neki shvatili, već da se ticalo jednog ekonomskog pitanja.

Hil ističe da je bio na sastanku i da to nije bilo u vezi sa sankcijama, ali dodaje da SAD poručuju Srbiji da nije pitanje da li, kako je rekao, "idete na Istok ili Zapad, već postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi da stigne tamo".

Na pitanje da li će biti nekakvih posledica po odnose Srbije i SAD ako se ne uvedu sankcije Rusiji, Hil je rekao da je to hipotetičko pitanje.

"SAD sada imaju i bolje odnose sa EU zbog ovog užasnog rata u Ukrajini. Sa Srbijom razgovaramo o tome šta možemo da uradimo zajedno kako bi se ovaj rat okončao... Ne bih da ulazim u to, ne govorimo o posledicama. Suština je da bismo želeli bolje odnose, mogućnost da nađemo zajednički interes", rekao je Hil.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je rekao da je stanovište Vašingtona da Srbija treba da podrži dijalog kojim posreduje EU.

"Treba da razumemo poteškoće, ali ne da budemo taoci toga, već da gledamo gde bismo voleli da stignemo. Da li želimo da ostanemo zaglavljeni u ovom vremenu ili želimo bolji život za ljude u Srbiji. Ali ne treba američke diplomate da govore Srbima šta da rade", naveo je Hil.

Hil: Zajednička odbrana najbolje rešenje

Na pitanje kako komentariše to što Srbija kupuje naoružanje od Rusije i Kine, Hil je rekao da Srbija treba da razmišlja dugoročno o bezbednosnoj strukturi koja je čini sigurnom.

"Mislim da je u 21. veku veoma teško da kupujete malo opreme na jednoj, malo na drugoj strani i verujete da to služi vašim bezbednosnim interesima. Konačno, i znam da se Srbi ne slažu sa ovim, ali konačno je najbolje za Srbiju da bude u NATO-u. Biće potrebno vreme, ja sam jako dobro svestan istorije. Istoričari gledaju unazad, diplomate unapred. Verujem da će Srbija shvatiti da je zajednička odbrana najbolje rešenje", rekao je Hil.

Hil je rekao da je spreman da radi sa novom Vladom Srbije, ali i da se nada da će nova vlada zauzeti određeni smer kada je u pitanju rat u Ukrajini. Na pitanje da li taj određeni pravac podrazumeva manje saradnje sa Rusijom, ambasador je istakao da "ne bih rekao saradnje, pre bih rekao manje vere u Rusiju".

"Ideja da će Rusija rešiti srpske probleme na Kosovu ili negde druge, pa samo pogledajte situaciju u Ukrajini i recite mi da je validan predlog da se Srbija može osloniti na Rusiju za bilo šta", upitao je Hil.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи