Читај ми!

Bilčik: Nadam se da će odluke Srbije odražavati evropske težnje

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio je pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta (EP) nacrt drugog godišnjeg izveštaja o Srbiji i izrazio očekivanje da će Srbija iskoristiti priliku da se potpuno uskladi sa pozicijom Evropske unije povodom ruske agresije na Ukrajinu.

Vladimir Bilčik je rekao da suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije.

"Nadam se da će odluke Srbije, nakon izbora, odražavati evropske težnje", naglasio je Bilčik.

Naveo je i da je EP uvek bio motor proširenja Evropske unije, a da se proširenje odnosi na politiku, vrednosti, slobode i reforme.

Bilčik je rekao i da finansijske i ekonomske koristi Evrope postoje samo zbog evropske politike.

"Iskreni partneri spremni su da podrže jedni druge kada su vremena teška. Drago mi je što je ovog meseca EU našla način da se zaštiti snabdevanje Srbije naftom zbog ruske agresije na Ukrajinu. Iskreni partneri bi takođe trebalo da budu sposobni da jedni drugima kažu neprijatne istine", istakao je Bilčik.

Kaže da je "brutalna agresija Rusije na Ukrajinu" okrenula naglavačke evropski koncept da rata više neće biti i da sada, kada se konvencionalni rat vratio na kontinent, svako treba da zauzme jasan stav.

"Kompleksna godina u Srbiji" 

Bilčik je u nacrtu izveštaja ocenio i da je 2021. godina bila veoma kompleksna u Srbiji.

Podsetio je i da su on i njegove kolege radili na međupartijskom dijalogu da bi se stvorili uslovi za slobodne i poštene izbore i da bi poboljšali situaciju u medijima.

Naveo je i da nijedna stranka nije bojkotovala izbore, kao i da je Evropski parlament spreman da radi sa novoizabranom Skupštinom Srbije, koja je reprezentativnija, na daljem unapređenju demokratskih institucija u Beogradu.

Nacrt izveštaja trebalo bi tokom godine da razmatra Evropski parlament, a kada ga usvoji dobiće snagu rezolucije.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво