Читај ми!

Vučić: Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se Beograd nada nastavku dijaloga na visokom nivou, ali da je veoma zabrinut zbog svakovrsnih pretnji koje dolaze iz Prištine.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčakusa kojim se sastao juče, preneo da je zabrinut zbog pretnji, nepoštovanja Briselskog sporazuma, odnosno nepostojanja želje da se ispuni ono što je dogovoreno, ali i zbog zauzimanja elektroprivrednih postrojenja, te nasilnog ponašanja u vezi s tablicama.

"Moja molba Prištini i EU je da povedu računa o onima koji svakog dana govore o svojoj ugroženosti, a jedino što im je cilj napad na Srbe, dodatni pritisak na Srbe i dalje akcije pre svega na severu Kosova. Molimo ih da to ne čine. To je važno za stabilnost regiona, za sve naše ljude, kako Srbe, tako i Albance da sačuvamo mir", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je i da je sa američkim senatorima, sa kojima se sastao pre neki dan, imao ne lake razgovore, te da je ponovio stav naše zemlje o ukrajinskoj krizi, dogovoren u zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Čini mi se da smo kroz razgovor sa senatorima pokrenuli važne teme iz bilateralnih odnosa. Imali smo dobar razgovor koji produbljuje našu saradnju", rekao je Vučić novinarima, nakon što je uručio Orden predsedniku Evrodžasta Ladislavu Harmanu.

Preneo je da je sa senatorima razgovarao o temema koje, kaže, nisu ni lake ni jednostavne za nas – o Ukrajini, odnosu Zapada prema Rusiji, pozicioniranju Srbije.

"Ja sam ponovio stavove Srbije koji su zauzeti u zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je Vlada usvojila", rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti saradnju i dalje unapređenje odnosa sa SAD.

Svetski sukob dugo će trajati, posledice po ceo svet

Predsednike je upozorio da, u trenutnoj situaciji, kada jedna strana želi da porazi drugu, sukob koji je svetski može da traje veoma dugo, a to znači da će cela Evropa i ceo svet osetiti posledice, kroz inflaciju jer raste cena gasa, nafte, prehrambenih proizvoda.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako Srbija može da izađe iz ratne psihoze rasta cene gasa, životnih namirnica koja je zahvatila celu Evropu, i konstatovao da se radi o problemu koji nije lokalni, regionalni, već svetski.

"To je svetski sukob Ruske Federacije i NATO-a, Zapada, kao i Ukrajine koja strada, a da teško možete da joj pronađete krivicu", istakao je on dodajući da se radi o svetskom sukobu u kojem jedna strana želi da pobedi drugu, što pokazuje da ne žele kraj sukoba.

Vučić je podsetio da je sve vezano za cene energenata. I žetva i sve druge poljoprivredne radnje su vezane za cenu nafte, đubriva, što donosi rast cene finalnih proizvoda.

Preneo je da je formirana posebna grupa za pregovore sa Rusima oko gasa. Takođe, ukazuje, radi se na daljoj izgradnji skladišta za naftu, dizel.

"Sve što napunimo nije dovoljno, moramo da uložimo stotine miliona u nova skladišta. Bilo je problema ove zime, ali smo izgurali a da građani nisu videli te probleme", dodao je on.

Rekao da neće biti jednostavno, da ceo svet ni o čemu drugom ne govori.

Srbija plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Predsednik Vučić istakao je da Srbija plaća veliku cenu zbog svoje politike u vezi sa sankcijama protiv Rusije i naglasio da će Srbija nastaviti da se pridržava principa kojih se drugi ne drže.

"Ponekad bi u politici, posebno u međunarodnoj, bilo dobro, a najbolje bi bilo da se to čini uvek, da se poštuju principi, moral i međunarodno pravo, onako kako se ponaša Srbija", poručio je on.

Na pitanje za stav Srbije prema ukrajinskoj krizi i o ceni koju plaća Srbija, odnosno o pisanju pojedinih medija da Srbija priprema uvođenje sankcija Rusiji, rekao da ne želi da komentariše novinske napise.

"Ponekad čovek može da bude očajan kada gleda novine različitih strana, gde vidite potpunu neobjektivnost, navijačku ostrašćenost, na jednoj prema ruskoj strani, a na drugoj antirusku ostrašćenost. Kada čitate, pitate se da li je moguće da ljudi koji žive u Srbiji imaju nešto što je važnije, a to su pozicija i interesi Srbije", naglasio je on.

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu što u Srbiji ne postoje antiukrajinska ni antiruska histerija, što ne dozvoljamo da neko uništi spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u Novom Sadu, što su neki pokušali, ali ni delo Dostojevskog, Tolstoja, Gogolja.

Vučić je ukazao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije.

"Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje, i to mnogo problema u različitim sferama od finansijskih investicija do mnogih drugih. Nema nikakve sumnje da veoma visoku cenu plaćamo", istakao je on.

Srbiji mesto u EU

Vučić je naglasio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, i da naša zemlja treba da nastavi evropski put i da se dostojanstveno bori za put u Evropu, ali da istovremeno treba da čuvamo svoje.

"Da čuvamo svoje, samostalnost i nezavisnost u odlučivanju, bar dok ne postanemo članca EU. Jer, kada ste član kluba, onda je sve drugačije, ali vam ni tada niko ne oduzima ni glas, ni mozak, ni jezik", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše pad popularnosti EU u Srbiji.

Vučić je rekao i da je važno da Srbija bude na evropskom putu zbog vrednosti kojima težimo, zbog ekonomskog napretka, ali i zato što bi neko morao da kaže – a gde Srbija pripada ako ne tom društvu.

Vučić je naveo i da razume ponekad i ljutnju građana, te da bi neke države članice morale da povedu računa i pokažu više poštovanja prema našoj zemlji i građanima, jer naši građani žele da Srbiji bude dopušteno da ima svoj glas, mišljenje, za šta Srbija ima svoje razloge.

Predsednik je ukazao da je po pitanju ukrajinske krize, pozicija Srbije jasna – ponašamo se nedvosmisleno principijelno, podržavamo međunarodno javno pravo, ne doprinosimo daljem razvoju sukoba, ne šaljemo oružje nijednoj strani, kažnjavamo sve koji učestvuju u dobrovoljnim jedinicama na obe strane.

"Srbija se odgovorno i posvećeno zalaže za mir, što ne može da se kaže za sve druge", rekao je Vučić. Mnogi, kaže, nemaju razumevanja za Srbiju, jer im 1999. godina ne znači ništa.

"Ne mogu i neće da razumeju ni poziciju Srbije u UN, gde smo u Savetu bezbednosti uvek imali podršku Rusije, a ne tih zemalja koje bi danas da nas teraju u politiku sankcija", poručio je predsednik Srbije.

Naša je pozicija, navodi, mnogo kompleksnija i teža: "Ko hoće da razume – hoće, ko neće – neće", rekao je Vučić.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи