Читај ми!

Brnabićeva za RTS: Ništa nije dogovoreno, protiv smo sankcija Rusiji, poštujemo integritet Ukrajine

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da Srbija ne balansira, već vodi principijelnu spoljnu politiku kada je reč o sukobu Ukrajini. Jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta, istakla je Brnabićeva.

Ana Brnabić je rekla u Dnevniku RTS-a da Srbija ne balansira u vezi sa sukobom u Ukrajini, već vodi potpuno jasnu spoljnu politiku zaštite samo svojih interesa.

"Svi ovi koji sada spekulišu o tome da li će nova vlada morati da uvede sankcije Rusiji ili ne, da li će morati da se odluči ili ne za jednu ili drugu stranu, to rade zaista evo već devet godina i nikada se nisu naučili da samo kada branite svoje interese, to nije izbor između dve strane ni balansiranje, već vođenje principijelna spoljne politike i najteži način vođenja spoljne politike", objasnila je premijerka.

Brnabićeva je demantovala spekulacije medija da je već dogovoreno da se uvedu sankcije Rusiji.

"Ništa nije obećano, ništa nije dogovoreno. Sve što pričamo našim građanima, pričamo uvek istinu. Jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste stav koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, koji je potvrdila i Vlada time što je usvojila zaključak, a to je da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta", navela je premijerka.

Prema njenim rečima, pritisci na Srbiju su ogromni i svakodnevni, ali je međunarodno pravo nešto što je potpuno jasno.

"To što ga sve sile sveta upotrebljavaju na način kako njima odgovara u određenom trenutku, to je druga stvar. Za malu zemlju, teritorijalno malu zemlju kakva je Srbija, jedino što nas brani je to međunarodno pravo, i ono je potpuno jasno. Ja bih volela da onako kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i pozivaju se na međunarodno pravo, takođe na isti način poštuju teritorijalni integritet Srbije", istakla je Brnabićeva.

Kada je reč o situaciji u regionu i da li bi moglo da dođe do krize većih razmera, istakla je da su mnogi zabrinuti, ali veruje da će biti sačuvana stabilnost.

"Beograd je za stolom, Priština ne želi dijalog" 

Danas je, kaže, u Beogradu i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sa kojim će se razgovarati o tome kako da zaista imamo pravi i suštinski dijalog.

"Beograd je tu za stolom, nikada nije odlazio od tog stola. Imamo Prištinu koja suštinski ne želi dijalog", ocenila je premijerka.

"Svi radimo na tome da inflacija ostane jednocifrena"

Što se tiče ekonomske politike, premijerka je najavila da će Vlada danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Istakla je da je, u vreme kada ceo svet ima problema sa snabdevanjem i energentima, nemoguće da Srbija ostane izolovano ostrvo.

Pretpostavlja da će inflacija ove godine u Srbiji biti oko sedam odsto, ili nešto niža.

"Svi zajedno radimo na tome da inflacija ostane jednocifrena i da bude niža nego u većini zemalja Evrope", istakla je premijerka.

"Tražićemo partnere u manjinama, za sve ostalo ćemo videti na organima stranke"

Ana Brnabić, koja je i potpredsednica Srpske napredne stranke, govorila je i o formiranju nove vlade.

Upitana ko je poželjan partner SNS-a, rekla je da to zavisi od toga koga pitate u stranci, i da će stranački organi doneti odluku.

Istakla je da su se različiti partneri postavljali različito pre, tokom i nakon kampanje.

Brnabićeva je napomenula da će SNS tražiti partnere u manjinama, u Savezu vojvođanskih Mađara, pa i nekim drugim manjinama, "a za sve ostalo ćemo videti na organima stranke".

Komentarisala je i navode o nasledniku Aleksandra Vučića na čelu SNS-a i istakla da je pogrešno preneta njena izjava o Marku Đuriću.

Nije, objašnjava, rekla da bi Đurić bio dobar naslednik Aleksandra Vučića, već da u ljudima kao što je Marko Đurić, kakvih ima u Srpskoj naprednoj stranci, SNS ima bezbednu budućnost.

Raduje se što će u parlamentu građani moći da čuju kako neki brane ili ne brane naše nacionalne interese.

Smatra da je pluralizam u parlamentu dobar, zato što će se neke rasprave sa ulice preseliti u skupštinu.

Ponovila je Vučićev stav da nema ništa protiv novih izbora u Beogradu, ako opozicija to želi.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво