Читај ми!

Vučić: Cenimo podršku Angole teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Angole Teteom Antonijom i ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine Republike Angole Žoaom Ernestom dos Santosom, sa kojima je razgovarao o jačanju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i poljoprivrede.

Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni podršku Angole njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

"Srbija je u potpunosti posvećena pronalaženju dugoročnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, uz puno poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava", istakao je predsednik Vučić.

Ministar spoljnih poslova Tete Antonio je ponovio da je pozicija Angole prema pitanju suvereniteta Srbije principijelna i da se neće promeniti. On je izrazio zadovoljstvo napretkom Srbije i ukazao na dugogodišnje prijateljstvo dveju zemalja.

"Prve diplomate Angole, posle sticanja nezavisnosti, školovane su u Srbiji. Potpisaćemo dokument o ukidanju viza između Srbije i Angole za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i više bilateralnih dokumenata, među kojima su Memorandum o razumevanju između privrednih komora i Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija", istakao je ministar Antonio.

Tokom susreta zvaničnici su razgovarali i o jačanju privredne saradnje dveju zemalja.

Predsednik Vučić je rekao da postoji značajno interesovanje srpskih firmi za povratak na angolsko tržište. U vezi sa tim, ministar Antonio pozvao je investitore iz Srbije da ulažu u prehrambenu industriju, posebno proizvodnju i preradu kafe, kako bi Angola ponovo bila četvrti proizvođač u svetu.

U razgovoru sa ministrima Angole, Vučić je naglasio da postoji mnogo potencijala za unapređenje saradnje na planu odbrane i bezbednosti i dodao da Republika Angola predstavlja strateškog partnera naše zemlje, kao i značajno i perspektivno tržište za odbrambenu industriju Srbije.

Tokom susreta, ministar spoljnih poslova Tete Antonio uručio je predsedniku Vučiću pismo predsednika Angole Žoaoa Manuela Gonsalvesa Lourensa, koji je zahvalio na Ordenu Republike Srbije i najavio svoju posetu posle izbora u Angoli, u avgustu ove godine. 

Predsednik Vučić je rekao da će mu biti čast da ugosti predsednika Angole u Srbiji, što će biti prilika za detaljne dogovore o daljim pravcima razvoja odnosa dveju zemalja.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво