Читај ми!

Radojević zatražio od nemačkog ambasadora zaštitu Srba na Kosmetu

Predsednik opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice Milan Radojević preneo je nemačkom ambasadoru u Prištini Jernu Rodeu da sa drugim međunarodnim predstavnicima i ambasadorima Kvinte stane u zaštitu zakonom zagarantovanih prava Srba na KIM.

Milan Radojević se sa Jernom Rodeom sastao u Mitrovici i obavestio ga o aktuelnim temama koje su bitne za položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, istakavši stav o ključnim pitanjima poput odbijanja Prištine da se održe izbori na KiM, snabdevanja električnom energijom, nemogućnosti ostvarivanja prava na lična dokumenta, prava na slobodu kretanja, kao i sve većem nepoverenju građana u centralne institucije.

"Istakao sam da odbijanje Vlade u Prištini da omogući Srbima na KiM da ostvare svoje pravo glasanja na predstojećim aprilskim izborima pokazuje pravi stav prištinskih institucija prema srpskoj zajednici, prema poštovanju osnovnih ljudskih prava, ali i stav prema međunarodnoj zajednici ignorišući njihove jasne pozive i predloge kako bi se omogućilo Srbima pravo na glasanje", naveo je Radojević u saopštenju.

Preneo je nemačkom ambasadoru da je opština Severna Mitrovica administrativni, zdravstveni i univerzitetski centar i naveo brojne probleme sa kojima se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju.

"Administrativne prepreke u procesu dobijanja ličnih dokumenata, posedovnih listova, izvoda iz centralnog registra, kao i napriznavanje diploma uz institucionalno nepoštovanje zakona o upotrebi jezika, svele su poverenje u centralne institucije na najniži mogući nivo", istakao je Radojević.

Takođe, preneo je i zabrinutost građana zbog velikog broj nerešenih slučajeva napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na imovinu SPC, koji dovode do narušavanja bezbednosne situacije.

Rodeu je izrazio nadu da će Ambasada Nemačke pružiti jaču podršku srpskoj zajednici u ostvarivanju prava, ali isto tako da će se ubuduće stvoriti uslovi za potencijalne nemačke investitore.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво