Читај ми!

Kurti poziva Srbe da ne protestuju

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da se ne slaže sa najavljenim protestima Srba na Kosovu i Metohiji, zbog nemogućnosti da u svojim sredinama glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, koje organizuju vlasti u Beogradu.

Aljbin Kurti smatra da poziv na protest na KiM ne doprinosi dobrim odnosima, te da bi "potpuno razumeo građane srpske nacionalnosti kada bi protestovali protiv korupcije, za bolje obrazovanje, za socijalna pitanja".

"Ali ulaziti u proteste za izbore u Srbiji, nije fer. Zato, dozvolite mi da pozovem Srbe na Kosovu da ne organizuju i ne učestvuju na takvim protestima. Ja sam veliki organizator protesta iz svoje prošlosti, ali verujte mi da protesti nisu pravi put. Moja kancelarija je otvorena za sva pitanja", rekao je Kurti, na konferenciji za medije u Prištini.

Smatra da EU "nije srećna" što privremene institucije u Prištini nisu prihvatile da se dogovor oko održavanja srpskih izbora zaključi razmenom pisama između zvaničnika.

"Ne znam koliko će dešavanja oko izbora u Srbiji uticati na dijalog kada nas pozovu na rundu razgovor. Naravno da ćemo biti spremni da se angažujemo. Ne bih rekao da je Vlada odlučila da se srpski izbori ne održe na Kosovu, ali istina je da nema prethodnog dogovora. Evropska unija nije zadovoljna činjenicom da nisam pristao da se sve zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu. Uveren sam da prepiska treba da bude između Vlade Kosova i Vlade Srbije. Pitanje je krenulo u drugom pravcu", naveo je Kurti.

"Jevtić ne bi trebalo da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost"

Dodao je da ne misli da gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić treba da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Prema Kurtiju, nadležni u Prištini bi trebalo da sprovedu istragu o tome.

"O svemu tome odlučuju organi. Bez sumnje, mislim da gradonačelnik Štrpca ne bi trebalo da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. To je pogrešno. U ovom slučaju nadležni organi bi morali da obave istragu", dodao je Kurti.

Naveo je da će u drugoj godini mandata posetiti i opštine sa srpskom većinom.

"Druga godina vlade biće godina izlaska na teren i posetiću i opštine sa srpskom većinom", rekao je Kurti i dodao da u toku prve godine mandata "nisu pravili razliku između Albanaca i Srba i drugih zajednica".

"Ja sam premijer svih i onih 130 hiljada Srba koji su u našoj zemlji", rekao je Kurti.

Tvrdi da ne može da kaže porodicama nestalih da čekaju dok se ne sklopi pravno obavezujući sporazum uz obostrano priznanje.

Pre obraćanja medijima Kurti je učestvovao na sednici vlade, koja je danas izdvojila 100.000 evra za slanje prvog kontingenta humanitarne pomoći narodu Ukrajine.

Na sednici je odlučeno i da se proširi paket sankcija Rusiji i Belorusiji.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво