Читај ми!

Skup podrške Ukrajincima u Beogradu uz apel za pomoć

Na skupu podrške Ukrajini u centru Beograda okupili su se građani Srbije, Ukrajine, Rusije i Belorusije da bi još jednom dali podršku ukrajinskom narodu i jasno poručili "ne" ratu.

Na tom skupu, u organizaciji neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" Stanislav iz Novosibirska pozvao je građane da otvore srce za ljude iz Ukrajine, a potom je apelovao na "velike lance – Merkator, Lidl, Tempo i Metro" da počnu da prikupljaju pomoć za kako je rekao "našu ukrajinsku braću".

'Molimo vas, vaša pomoć im je potrebna", rekao je Stanislav i podsetio da su Srbi, Rusi, Ukrajinci i Belorusi četiri bratska naroda, jedne vere, čije je veze jedan "zao" čovek, odlučio da uništi.

Beloruskinja Darija pozvala je sve koji su u mogućnosti da pomoć – odeću, pelene, sredstva za higijenu – odnesu u Ambasadu Ukrajine u Paje Adamova 4.

Naglasila je da su Belorusi uvek bili uz Ukrajince i da su to pokazali i danas kada su zaustavili železnicu i slanje ruskih tenkova i oružja u Ukrajinu.

Mnogi učesnici skupa bili su obučeni u plavo-žute nacionalne boje Ukrajine, nosili su transparetne "Za mir, protiv rata i zla", "Neka svetom vlada mir", "Oslobodite Navaljnog". Nekoliko ih je bilo i protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Isped spomenika Knezu Mihailu govorila je i Svetlana iz Ukrajine, koja je, kako je rekla sedam dana putovala do Beograda, naglasila je da zna kroz šta je srpski narod prošao tokom bombardovanja, jer je udata za Srbina, i da ne želi da Ukrajinci prolaze kroz isto.

Petar iz Moskve pozvao je sve Ruse da se jave i da jednoglasno saopšte stav o ratu i Ukrajini, pa se sa Trga republike čulo gromoglasno: "Ne želimo rat, volimo Ukrajinu". Na skupu je govorio i Matej Belorus iz mesta kod Kijeva koje, kako je naveo, više ne postoji.

Nakon skupa održana je protestna šetnja do Pionirskog parka, a učesnici su nosili ogromnu zastavu Ukrajine. Skup je počeo Balaševićevom pesmom "Samo da rata ne bude" koju su izvela deca, a završen je izvođenjem ukrajinske himne.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво