Читај ми!

Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir Fataha Mahraza, koji mu je preneo pozdrave predsednika Abdelmadžida Tebuna, kao i poziv za zvaničnu posetu. Predsedniku Vučiću akreditivna pisma predao je i ambasador Republike Koreje Li Đeung.

Uz pozdrave predsedniku Tebunu i srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Mahrazu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.

Ambasador Mahraz je rekao da saradnja sa Alžirom otvara Srbiji i mogućnosti za saradnju sa ostalim zemljama na afričkom kontinentu.

Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Akreditivna pisma predao i ambasador Južne Koreje 

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću akreditivna pisma predao je i ambasador Republike Koreje Li Đeung.

Predsednik Vučić je tom prilikom zamolio ambasadora Lija da prenese pozdrave i čestitke novoizabranom predsedniku Jun Sok-jolu, sa nadom da će u narednom periodu doći do razmene poseta na visokom nivou.

Vučić je ambasadoru Liju poželeo uspešnu diplomatsku službu u Beogradu, uz očekivanje da će svojim angažovanjem, uz podršku srpskih vlasti, podstaći intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje ekonomskih veza dveju zemalja. Predsednik Vučić je konstatovao da su Srbija i Južna Koreja u poslednje vreme značajno povećali privrednu saradnju i trgovinsku razmenu.

Ambasador Li je rekao da će nastaviti rad svojih prethodnika na promovisanju Srbije kao odlične destinacije za investicije korejskih kompanija, kao i ispunjenju cilja o udvostručavanju trgovinske razmene.

Takođe je izrazio nameru da radi na tome da stanovnici Južne Koreje saznaju što više o Srbiji kao turističkom odredištu.

U razgovoru je konstatovano da se sve više korejskih kompanija interesuje za uslove investiranja na srpskom tržištu, zahvaljujući i radu kancelarije KOTRA (Korejska agencije za promociju trgovine i izvoza).

Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima "pametnih gradova", elektronske uprave i zaštite životne sredine. Oni su istakli značaj zajedničkog Informatičkog centra, koji od 2017. uspešno radi u Beogradu.

Akreditivna pisma ambasadora Egipta i Libije 

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Arapske Republike Egipat Basela Salaha, navodi se u saopštenju.

Uz najbolje želje za uspešan rad u Beogradu, predsednik Vučić je ambasadoru Salahu izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti predsednik El Sisi posetiti našu zemlju. Uz pozdrave egipatskom predsedniku, izrazio je zahvalnost na razumevanju koje Egipat pokazuje za pozicije Srbije kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić i ambasador Salah su istakli potrebu za oživljavanjem rada Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i za zaključivanjem niza sporazuma iz sfere privrede, poput sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi stvorili pravnu osnovu za jačanje saradnje. S tim u vezi su konstatovali da najveće mogućnosti postoje u oblasti poljoprivrede, turizma i zdravstva, mašinske industrije, građevine i drugih.

Predsednik Srbije je čestitao rukovodstvu i narodu Egipta na ostvarenim velikim razvojnim projektima - saobraćajnoj i energetskoj mreži, izgradnji novih gradova, kao i povećanju kapaciteta Slobodne zone Sueckog kanala.

Ambasador Salah je rekao da veruje da će predsednik El Sisi posetiti Srbiju, jer bi njegova poseta bila od najvećeg značaja za političke i ekonomske odnose dveju zemalja.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o aktuelnim globalnim izazovima.

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma i ambasadora Države Libije Mohameda Galbuna, izrazivši uverenje da će uspešno da obavlja tu odgovornu diplomatsku dužnost, s obzirom na to da je već radio i školovao se u Beogradu.

Vučić je istakao da dve zemlje povezuje višedecenijsko prijateljstvo i da se zato u Srbiji s pažnjom prate događaji u Libiji, uz želju da tamo preovlada stabilnost, koja bi omogućila ekonomski razvoj.

Predsednik je rekao da možemo da radimo na uvećanju ekonomske razmene i saradnje u svim oblastima društvenog života.

Ambasador Galbun je rekao da mu je cilj da tokom ambasadorskog mandata odnose između Srbije i Libije vrati na nekadašnji nivo i još više unapredi.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се